Roboții vor avea piele ce imită finețea celei umane. Cu ce îi va ajuta

Roboții vor avea piele ce imită finețea celei umane. Cu ce îi va ajuta

Oamenii de știință de la Universitatea din Texas, Austin, au creat o piele artificială ce imită finețea epidermei umane.

E-skin, creația profesorului Nanshu Lu, de la universitatea amintită, spre deosebire de prototipurile anterioare, își păstrează acuratețea chiar și sub tensiune. Pielea electronică tradițională confundă întinderea cu presiunea, ceea ce poate duce la erori în aplicarea forței de către roboți, se arată într-un comunicat pe site-ul universității.

Noua piele artificială menține un răspuns constant la presiune, indiferent de cât de mult este întinsă, imitând precizia și finețea pielii umane.

ADVERTISING

Asta permite roboților să execute sarcini delicate fără a provoca daune, de la manipularea obiectelor fragile până la interacțiuni umane sensibile.

Cu siguranță e vorba despre un progres, dar te-ai putea întreba la ce va fi de ajutor o astfel de tehnologie.

Aplicațiile sunt vaste, în special în domeniul sănătății și al intervențiilor de urgență, scrie AOL. Roboții echipați cu această tehnologie ar putea prelua sarcini efectuate tradițional de îngrijitorii umani, cum ar fi verificarea pulsului pacienților, asistența la igiena personală sau administrarea de masaje.

ADVERTISING

În condițiile unei populații tot mai îmbătrânite și a personalului insuficient, roboții vor deveni o forță de muncă din ce în ce mai căutată și prețuită, explică Nanshu Lu.

De asemenea, acești roboți ar putea fi folosiți în zone dezastru pentru căutare și salvare, unde pot efectua acțiuni medicale imediate, cum ar fi resuscitarea cardio-pulmonară (CPR), fără a cauza răni suplimentare victimelor.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇