Racheta chinezească scăpată de sub control se va prăbuși duminică pe Pământ

Racheta chinezească scăpată de sub control se va prăbuși duminică pe Pământ

Impactul dintre racheta chinezească Long March 5B, scăpată de sub control, și Pământ va avea loc duminică, undeva în Pacific. Statele Unite au anunţat că nu o vor doborî, iar China susține că se va dezintegra pe drum, într-o mare măsură.

Racheta a dus cu succes un modul pentru staţia spaţială chineză, dar apoi a ieşit de sub control şi a ajuns acum până la orbita joasă a Pământului.

Oamenii de știință au calculat că se va prăbuși duminică la ora 04:19 GMT, deci 07:19 ora României, cu o marjă de eroare de 8 ore în plus sau în minus.

ADVERTISING

Urmărește LIVE traiectoria rachetei care se află în curs de coliziune cu Pământul:

„Nu avem în plan distrugerea rachetei în aer. Sperăm că va ateriza într-un loc în care nu va face rău nimănui - în ocean sau într-un loc precum acesta”, a declarat Lloyd Austin, secretarul american al Apărării, citat de The Independent.

Organizaţia non-profit Aerospace se aşteaptă ca resturile să cadă în Pacific, la Ecuator, după ce vor trece pe deasupra oraşelor din estul Statelor Unite.

Beijingul a rupt în sfârşit tăcerea şi a oferit detalii despre situaţia aterizării necontrolate.

ADVERTISING

„Din câte am înţeles, acest tip de rachetă adoptă un design tehnic special, iar majoritatea dispozitivelor vor arde şi vor fi distruse în timpul procesului de reintrare (în atmosferă n.red.), deci are şanse foarte mici de a provoca daune activităţilor aeriene şi Pământului. Autorităţile competente vor publica informaţiile complete în timp util”, a spus Wang Wenbin, purtător de cuvânt al Ministerului de Externe chinez.

Racheta chinezilor nu aduce tensiuni doar la nivel politic. În cazul în care nu se va dezintegra în aer, împlicaţiile deşeurilor pot fi la rândul lor dezastruoase pentru natură, atât pentru habitatul oceanic, cât şi pentru animalele de pe uscat.

ADVERTISING

În luna mai a anului trecut, o altă rachetă a chinezilor a aterizat necontrolat în Oceanul Atlantic.

Citește articolele zilei pe spotmedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇