Primii pași spre inducerea hibernării artificiale. Șoarecii au trecut testul, urmează oamenii

Primii pași spre inducerea hibernării artificiale. Șoarecii au trecut testul, urmează oamenii

Una dintre cele mai întâlnite idei în cărțile și filmele SF este aceea ca echipajul unei navete spațiale să fie trecut într-o stare asemănătoare hibernării, pentru a putea rezista unor călătorii de zeci de ani sau chiar mai mult, prin Univers. O metodă prin care inclusiv îmbătrânirea este oprită.

Dar cât de aproape suntem de această fantezie? Nu foarte. Totuși, niște primi pași au fost făcuți recent.

Concret, oamenii de știință de la Universitatea Washington din St. Louis, SUA, au reușit să inducă starea de hibernare controlată la șoareci de laborator prin intermediul ultrasunetelor.

ADVERTISING

Cu ajutorul acestora s-a acționat asupra unei regiuni din creier, iar rezultatul a fost acela că rozătoarele s-au oprit imediat din orice activitate, au înregistrat o reducere a activității inimii, temperatura corpului a scăzut, iar ei au intrat în faza de somn. Fază care a ținut mai mult decât în mod normal.

La trezire, animalele își reluau obiceiurile ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat, scrie New York Times.

Nu se știe pentru moment de ce ultrasunetele au acest efect, însă oamenii de știință au descoperit că mai cu seamă o proteină din creier este receptivă la acestea: TRPM2.

ADVERTISING

Când rozătoarele au fost manipulate genetic, pentru ca nivelul acestei proteine să scadă, atunci nici somnul sau hibernarea nu au mai apărut, chiar dacă subiecții erau ”bombardați” de ultrasunete, după cum se arată într-un raport publicat de Nature Metabolism.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇