Primii oameni au migrat din Africa în urmă cu 84.000 de ani, dar ruta e alta decât se credea până acum

Primii oameni au migrat din Africa în urmă cu 84.000 de ani, dar ruta e alta decât se credea până acum

Primii oameni au migrat din Africa în urmă cu 84.000 de ani, dar ruta aleasă pentru a ajunge în restul lumii e alta decât se credea până acum, arată un nou studiu.

Concret, aceștia au urmat rutele fluviale prin Iordania și nu prin Marea Roșie, așa cum s-a crezut anterior, scrie Sky News.

Săpăturile din valea de rift din Iordania au scos la iveală unelte de mână îngropate în sedimentele unor râuri acum secate. Cu ajutorul tehnicilor de datare prin luminescență, oamenii de știință de la Universitatea din Southampton și de la Universitatea Shantou din China au stabilit că acestea au o vechime de 84.000 de ani.

ADVERTISING

Oamenii moderni au evoluat în Africa acum 200.000 - 300.000 de ani și au migrat de pe continent în mai multe etape, pentru a popula Asia și apoi Europa. Anterior se credea că, atunci când nivelul mării era scăzut, aceștia au călătorit din Cornul Africii până în sud-vestul Arabiei prin Marea Roșie.

Însă descoperirea uneltelor pare să confirme o altă teorie, conform căreia aceștia au urmat o rută exclusiv terestră spre nord, spre Iordania.

Călătoriile lor au urmat „coridoare bine udate” de canale fluviale, care între timp au secat și s-au transformat în deșert, se arată în studiul publicat în revista Science Advances.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

„Dovezile noastre recent publicate reprezintă o piesă cheie a puzzle-ului, care arată că oamenii au migrat pe o rută nordică, folosind mici zone umede ca traseu, în timp ce vânau animale sălbatice aflate din abundență pe pajiștile mai uscate.

Deși studiile anterioare au căutat lacuri mari ca potențiale puncte de adăpare, de fapt, zonele umede mici au fost foarte importante ca puncte de oprire în timpul migrației”, a explicat Paul Carling, profesor de geomorfologie la Universitatea din Southampton, implicat în studiu.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇