Prima prognoză meteo de pe cea mai apropiată stea: Veștile nu sunt prea bune

Prima prognoză meteo de pe cea mai apropiată stea: Veștile nu sunt prea bune

Oamenii de ștință bănuiau deja că cel mai apropiat vecin stelar al nostru ar putea fi un mediu nelocuibil, însă iată că au apărut și dovezi incontestabile în acest sens.

În urmă cu trei ani, planeta pitică roșie Proxima Centauri a fost surprinsă în timp ce producea o erupție de 10 ori mai puternică decât cele mai spectaculoase erupții ale Soarelui nostru, distrugând astfel speranțele legate de condiții locuibile pe lumea stâncoasă care o orbitează, Proxima Centauri b.

Proxima Centauri este cel mai apropiat vecin al Pământului, aflându-se la 4,2 ani-lumină depărtare.

ADVERTISING

Iar o descoperire recentă arată că Proxima Centauri produce ”ejecții coronale de masă” similare celor ale Soarelui, în care cantități vaste de plasmă ionizată și radiații electromagnetice sunt lansate în spațiu, acestea fiind mult mai mari decât erupțiile obișnuite, arată Science Alert.

”Astronomii au descoperit recent că există două planete asemănătoare Terrei în jurul Proxima Centauri, una aflându-se în zona locuibilă, acolo unde apa ar putea fi în stare lichidă. Însă, având în vedere că Proxima Centauri este o stea pitică roșiatică și rece, asta înseamnă că zona locuibilă este foarte aproape de stea, mult mai aproape decât este Mercur față de Soarele nostru.

ADVERTISING

Ceea ce arată cercetările noastre este că astfel planetele sunt foarte vulnerabile la radiațiile periculoase care ar putea, de fapt, să sterilizeze planetele”, a explicat Andrew Zic, astronom la Universitatea din Sydney.

Citește și Luna, salvatorul Pământului? Cum ne-a protejat într-o perioadă critică

Deși stelele pitice roșii sunt mici și reci, acestea au tendința să fie violente. Astfel de stele își „atacă” vecinii cu erupții stelare frecvente și puternice, o veste proastă dacă ne gândim la existența vieții.

ADVERTISING

Vezi și Cum arată un apus de soare de pe Venus, Uranus, Titan sau Marte? (Video)


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇