Premieră pentru omenire ca în Armageddon: NASA a lovit un asteroid (Video)

Premieră pentru omenire ca în Armageddon: NASA a lovit un asteroid (Video)

Un vehicul spaţial al NASA s-a prăbuşit în mod intenţionat pe suprafaţa unui asteroid, pentru a-i devia traiectoria, în cursul unei misiuni de testare fără precedent, care ar trebui să permită omenirii să înveţe cum să se protejeze de o potenţială ameninţare viitoare.

Vehiculul, mai mic decât o maşină, s-a proiectat cu o viteză de peste 20.000 km/h pe ţinta sa, atinsă la ora programată (23.14 GMT), scrie AFP.

Echipele NASA, reunite la centrul de control al misiunii în Maryland, Statele Unite, au explodat de bucurie în momentul ciocnirii.

ADVERTISING

Cu câteva minute înainte, asteroidul Dimorphos, situat la aproximativ 11 milioane de kilometri de Terra, a crescut treptat în imaginile spectaculoase transmise în direct de navă. S-au putut distinge clar pietricelele de pe suprafaţa sa gri, chiar înainte ca filmarea să se oprească în momentul exploziei.

"Am intrat într-o nouă eră, în care avem potenţial capacitatea de a ne proteja de un impact periculos de asteroizi", a declarat Lori Glaze, director de ştiinţe planetare la NASA.

Dimorphos are aproximativ 160 de metri în diametru şi nu reprezintă nicio ameninţare pentru planeta noastră. Este, de fapt, satelitul unui asteroid mai mare, Didymos, în jurul căruia a efectuat până în prezent o rotaţie completă în 11 ore şi 55 de minute. NASA caută să reducă orbita lui Dimorphos cu 10 minute, adică să îl apropie de Didymos.

ADVERTISING

Va dura de la câteva zile până la câteva săptămâni înainte ca oamenii de ştiinţă să poată confirma că traiectoria asteroidului a fost într-adevăr modificată. O vor face cu ajutorul telescoapelor de pe Terra, observând variaţia de strălucire luminoasă atunci când micul asteroid va trece prin faţa asteroidului mai mare.

Dacă obiectivul rămâne modest în comparaţie cu scenariile de dezastru ale filmelor ştiinţifico-fantastice precum Armageddon, această misiune de "apărare planetară", numită DART, este prima care testează o astfel de tehnică. Aceasta permite NASA să se antreneze în cazul în care un asteroid ameninţă să lovească Terra într-o zi.

ADVERTISING

"Cred că acum pământenii pot dormi liniştiţi, aşa cum voi face eu", a spus Elena Adams, inginer al misiunii.

DART's Impact with Asteroid Dimorphos (Official NASA Broadcast)

Countdown to impact as NASA’s Double Asteroid Redirection Test (DART) attempts humanity’s first-ever test of planetary defense! The DART spacecraft will intentionally crash into asteroid Dimorphos at 7:14 p.m. ET on Monday, September 26, 2022 to see if kinetic force can change its orbit. Why? If this test is successful, the same technique could be used to deflect an Earth-threatening asteroid in the future, should one ever be discovered. DART’s target asteroid is NOT a threat to Earth before, during or after the impact event.

Publicată de NASA - National Aeronautics and Space Administration pe Luni, 12 septembrie 2022

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇