NASA amână din nou lansarea spre Lună a rachetei din misiunea Artemis 1. A apărut o altă problemă

NASA amână din nou lansarea spre Lună a rachetei din misiunea Artemis 1. A apărut o altă problemă
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Agenția spațială americană a făcut sâmbătă o a doua încercare de a lansa spre Lună racheta SLS din misiunea Artemis 1, la cinci zile după ce operațiunea a fost suspendată din cauza unor probleme tehnice. Din păcate, însă, nici astăzi lansarea nu a fost posibilă.

Inițial, NASA a anunțat o amânare de câteva ore, din cauza unei noi scurgeri de combustibil, detectată cu câteva ore înainte de decolare. La acel moment, NASA a indicat că problema a fost identificată şi că s-a putut relua umplerea rezervoarelor, scrie AFP.

ADVERTISING

Ulterior, însă, NASA a revenit și a anunțat anularea lansării de astăzi și o nouă încercare ce va avea loc în luna octombrie. Inginerii au încercat remedierea problemei, dar o alarmă s-a declanșat când s-a repornit umplerea rezervorului.

Prima tentativă a lansare a rachetei SLS s-a încheiat cu un eșec luni, după ce datele au arătat că unul dintre motoarele etapei principale nu a reușit să atingă temperatura adecvată pentru aprindere, determinând oprirea numărătorii inverse și amânarea decolării.

Managerii misiunii au declarat marți că ei cred că un senzor defect din secțiunea motoarelor rachetei a creat această sincopă.

ADVERTISING

Ca să rezolve problema, managerii misiunii intenționau ca la lansarea de azi să pornească procesul de răcire a motorului cu aproximativ 30 de minute mai devereme în timpul numărătorii inverse, a declarat Charlie Blackwell-Thompson, directorul de lansare al misiunii Artemis.

Racheta aflată în dezvoltare de peste un deceniu va deveni, după ce va fi lansată, cea mai puternică din lume.

Călătoria mult aşteptată va da startul programului Artemis al NASA, succesorul proiectului lunar Apollo din anii 1960 şi 1970.

ADVERTISING

Artemis 1 este o misiune fără astronauţi la bord, realizată în scopul testării rachetei şi a capsulei ataşată acesteia, astfel încât zborurile cu echipaj uman să se desfăşoare în deplină securitate spre Lună începând cu 2024. Misiunea Artemis 2 va transporta atunci doi astronauţi pe orbită în jurul Lunii, fără să aselenizeze.

Aselenezirea este rezervată echipajului Artemis 3, misiune prevăzută cel mai devreme în 2025.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇