După sute de ani de căutări, plantații sacre de cacao ale civilizației maya au fost găsite în peninsula Yucatan. Au trecut deja peste 1.000 de ani de când acestea erau în floare.
Cercetătorii de la Brigham Young University din SUA au lucrat îndeaproape cu arheologi americani și mexicani pentru a identifica locurile în care mayașii obișnuiau să perfecționeze condițiile de umiditate, calm și umbră necesare pentru arborii de cacao. Asta pentru că în zonă nu erau în mod natural condiții pentru a crește arbori de cacao.
Însă aceștia erau necesari pentru ritualurile religioase și ca monedă de schimb, relateză IFL Science.
Au fost luate probe din 11 doline, după ce a devenit clar că aceste locuri asigurau cumva condiții deosebite, prielnice creșterii arborilor – din care trei încă mai aveau arbori de cacao, iar dintr-una fusese tăiat un arbore de cacao, în urmă cu 60 de ani. S-a dovedit că în 9 dintre acestea crescuseră arbori de cacao.
În unele dintre doline au fost găsite și obiecte folosite în ritualuri, așa cum ar fi alături de piatră, dar și obiecte din jad sau ceramică.
Când erau folosite aceste doline nu se știe cu siguranță, dar se crede că în secolul IX, dacă nu cumva și înainte, spun autorii studiului.
”Aceste doline erau locuri în care banii creșteau și puteau fi controlați”, a declarat profesorul emerit Richard Terry.
Inclusiv o așa-zisă „autostradă” maya, de 112 kilometri, s-ar fi aflat în zonă, aceasta fiind principala rută comercială din apropierea sutelor de doline. Cel mai probabil, liderii care au ordonat dezvoltarea autostrăzii erau cei care controlau și producția de cacao.