Un creier care are conexiuni foarte bine sincronizate (și un IQ mare) are mai multe șanse de a oferi răspunsuri precise, dar plăteștre un preț: viteza.
Persoanele care obțin un punctaj mare la testele de inteligență răspund mai repede la întrebări simple decât subiecții mai puțin inteligenți. Asta nu miră pe nimeni. Doar că, atunci când problemele devin mai dificile, se întâmplă ceva neașteptat, au observat oamenii de știință germani.
Confruntați cu probleme mai dificile, oamenii inteligenți au mai multe șanse de a găsi răspunsul corect, însă asta cere timp.
Gândirea rapidă este de obicei asociată cu inteligența, iar multe studii susțin această idee. Totuși, pentru a găsi răspunsul corect, oamenii cu un IQ mare nu se grăbesc.
În cadrul unui studiu realizat pe mai mult de 1.000 de subiecți și citat de IFL Science, oamenii de știință au observat că persoanele cu un IQ mare au, instinctiv, răbdarea de a aștepta până când toate zonele creierului au efectuat procesarea necesară și s-au sincronizat.
Apoi, de cele mai multe ori, oferă răspunsul corect, în timp ce restul, cu un IQ inferior, se grăbesc să tragă concluzii (adesea proaste), după cum se arată într-un raport publicat de jurnalul Nature Communications.