Pământul ar putea fi salvat de la Apocalipsă de o stea. Sau nu. Scenarii posibile

Pământul ar putea fi salvat de la Apocalipsă de o stea. Sau nu. Scenarii posibile

Peste un miliard de ani, Soarele va deveni atât de fierbinte încât toate oceanele planetei noastre se vor evapora, iar viața, așa cum o știm, va dispărea.

Salvarea noastră ar putea fi o stea care trece prin apropierea sistemului solar, scrie Business Insider. Aceasta ar putea să salveze Pământul de un scenariu apocaliptic. Șansele sunt foarte mici, dar, cel puțin teoretic, există.

Cercetătorii de la Universitatea din Bordeaux și de la Institutul de Științe Planetare din Tucson, Arizona, au făcut nu mai puțin de 12.000 de simulări pentru a cerceta această ipoteză.

ADVERTISING

Au vrut să vadă dacă există vreo stea care să treacă la cel mult 100 de unități astronomice (aproximativ 15 miliarde de kilometri) de Pământ (o unitate astronomică reprezintă distanța medie de la Pământ la Soare, adică 150 de milioane de kilometri).

Simulările au arătat că sistemul nostru solar este extraordinar de stabil. În 92% dintre cazuri, acesta va rămâne aproape intact, chiar dacă o stea trece prin apropierea sa.

„Credeam că o să se întâmple mai multe”, a recunoscut autorul studiului, Sean Raymond, pentru New Scientist. „Nu este foarte ușor să modifici orbitele planetelor”, acesta fiind un scenariu ce ar putea salva planeta noastră.

ADVERTISING

Cercetările au arătat că există această șansă: în scenariu steaua pasageră ar atrage planeta noastră și ar salva-o de la dezastru. Însă e vorba despre o posibilitate aproape infimă. În doar 0,28% dintre simulări, steaua în cauză a modificat orbita Pământului, astfel încât să ajungă într-o zonă mai temperată a spațiului cosmic.

Într-una dintre simulări, Pământul a intrat pe o orbită mai depărtată decât cea a planetei pitice Pluto, care este cu doar 10% mai rece decât orbita actuală a Pământului.

În alte simulări, Pământul a ieșit din sistemul solar și a intrat în norul lui Oort, aflat în spațiul interstelar, la aproximativ 2 miliarde de ani-lumină depărtare. Pământul ar putea deveni în acest caz o planetă care plutește liber prin spațiu.

ADVERTISING

Există și câteva scenarii în care o altă stea ar putea captura Pământul în propriul ei sistem planetar.

De cele mai multe ori, în scenariile în care orbita Pământului a fost modificată de o altă stea, planeta noastră a ajuns să se lovească de Lună sau de Venus.

De reținut e însă faptul că șansa ca o stea să treacă pe lângă sistemul solar în următorul miliard de ani este de 1%, iar simulările arată că există o șansă de doar 1 la 350 ca Pământul să ajungă apoi într-o zonă compatibilă cu viața.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇