Descoperirea majoră făcută de telescopul Webb: Vapori de apă într-un sistem solar apropiat de Terra

Descoperirea majoră făcută de telescopul Webb: Vapori de apă într-un sistem solar apropiat de Terra
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Astronomii au detectat prezența apei în apropierea unei stele, ceea ce sugerează că planetele care se formează acolo ar putea fi locuibile în viitor.

Un sistem de planete, denumit PDS 70, a fost descoperit la 370 de ani-lumină distanță de Pământ. Steaua din centrul acestuia are aproximativ 5,4 milioane de ani și este mai rece decât Soarele nostru. În jurul ei se află două planete gigantice gazoase cunoscute, iar oamenii de știință au determinat că una dintre ele, PDS 70b, ar putea avea o orbită comună cu o treia planetă „soră” care s-a format acolo, relatează CNN.

ADVERTISING

Două inele de gaz și praf - ingredientele necesare pentru formarea stelelor și planetelor - se află în jurul PDS 70. Inelul interior și cel exterior sunt despărțite de un spațiu de opt miliarde de kilometri. Planetele gigantice gazoase se află în acest spațiu și orbitează steaua, se arată în studiul publicat în Nature.

Instrumentul cu infraroșii al telescopului Webb a detectat urme de vapori de apă în inelul interior, la mai puțin de 160 de milioane de kilometri de stea. Astronomii cred că în acest inel se pot forma mici planete solide, dacă steaua PDS 70 poate avea un rol similar cu al Soarelui nostru. În sistemul nostru, Pământul se rotește în jurul Soarelui la o distanță de 150 de kilometri.

PDS 70 este destul de bătrână pentru o stea cu un inel în care se pot forma planete, iar astronomii au fost surprinși să descopere apă în apropierea sa, ținând cont de vârsta ei.

ADVERTISING

Cantitatea de gaz și praf din inele scade cu timpul, din cauza activității stelei sau pentru că materialul fuzionează formând planete. Până acum nu a mai fost depistată apă într-un inel de formare a planetelor atât de vechi, iar astronomii erau convinși că vaporii nu pot supraviețui radiațiilor solare o perioadă atât de lungă, iar planetele care se formează în aceste condiții nu pot conține apă.

Prezența vaporilor în acel inel interior s-ar putea datora fie combinării atomilor de hidrogen cu cei de oxigen, fie particulelor de praf înghețat care migrează din inelul mai rece spre cel mai cald, transformând gheața în vapori. Vaporii de apă par să rămână stabili, în ciuda apropierii de stea pentru că praful îi protejează de radiațiile ultraviolete.

ADVERTISING

Savanții nu au găsit indicii ale formării unei planete în inelul interior, dar spun că există toate ingredientele necesare. Prezența apei acolo sugerează că noile planete pot conține apă. Doar timpul va spune când vor lua naștere planete și dacă acestea pot găzdui forme de viață.

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇