O specie de plantă necunoscută până acum a fost găsită pe o pe stâncă sacră

O specie de plantă necunoscută până acum a fost găsită pe o pe stâncă sacră

O specie de plantă necunoscută până acum a fost descoperită pe uriașa stâncă Uluru din Australia.

Ficus desertorum sau smochinul de deșert este numele care a fost dat noii plante. Până acum, se credea că aparține unei subcategorii de Ficus brachypoda, o specie de smochin găsită la scară largă în părțile de nord și centrale ale Australiei, relatează Science Alert.

Însă o analiză mai atentă a arătat că e vorba despre o specie distinctă. Frunzele au fost cele care au dat de gândit oamenilor de știință: sunt mai netede, mai înguste și mai groase decât cele ale tipurilor înrudite de smochin.

ADVERTISING

Numele de „Ficus desertorum” arată cât de neobișnuit este să găsești un astfel de smochin într-un mediu deșertic.

Planta era cunoscută nativilor din centrul Australiei și sfântă pentru ei, oferindu-le hrană, adăpost și ajutându-i să găsească apă.

Circa 750 de specii de smochin pot fi găsite în întreaga lume, aproximativ două treimi dintre acestea aflându-se în Asia și Australasia.

Înalt de 350 de metri, masivul stâncos Uluru este, de mii de ani, loc sacru pentru triburile Anangu, care cred că a fost creat de ființe ancestrale. O legendă spune că cel care îndrăznește să fure o bucată de stâncă va fi blestemat.

ADVERTISING

Masivul din granit roșu a fost închis vizitatorilor în urmă cu doi ani, la cererea poporului aborigen Anangu, căruia guvernul australian i-a redat proprietatea în 1985.

Uluru face parte din parcul Parcul Național Uluru-Kata Tjuta, controlat de Guvern.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇