O cometă uriașă va trece foarte curând pe lângă Pământ. Cum putem să o observăm

O cometă uriașă va trece foarte curând pe lângă Pământ. Cum putem să o observăm

O cometă observată pentru prima dată în urmă cu 5 ani va trece curând pe lângă Pământ.

Cometa C/2017 K2 (PANSTARRS), numită pe scurt K2, era, la vremea descoperirii sale, cea mai îndepărtată cometă activă reperată vreodată, titlu pe care l-a cedat recent megacometei Bernardinelli-Bernstein, detectată anul trecut. Dar chiar chiar dacă a pierdut acest titlu, K2 rămâne extrem de importantă pentru astronomi.

Cometa a început să scuipe gaz și praf în Sistemul Solar îndepărtat, iar acum corpul înghețat se apropie în sfârșit de Pământ. Momentul de maximă apropiere de Terra va fi pe 14 iulie, iar cel mai aproape de Soare va fi pe 19 decembrie.

ADVERTISING

Conform EarthSky, cu ajutorul unor telescoape mici vom putea să o observăm curând.

„Ar trebui să se lumineze până la magnitudinea 8 sau chiar 7, încă prea slabă pentru ochiul liber”, spun astronomii. Cu cât cerul va fi mai întunecat, cu atât contrastul va fi mai bun pentru observarea cometei.

Astronomii așteaptă cu sufletul la gură acest moment, pentru că pe măsură ce cometa se apropie de noi, observatoarele profesioniste ar putea fi capabile să își dea seama cât de mare este nucleul ei. Primele observații ale Telescopului Canada-Franța-Hawaii (CFHT) au sugerat că nucleul lui K2 ar putea avea o lățime cuprinsă între 30 și 160 de kilometri. Observațiile Telescopului Spațial Hubble au sugerat că ar putea avea cel mult 18 km.

ADVERTISING

În 2017, imaginile Hubble au ajutat oamenii de știință să concluzioneze că atmosfera cometei include probabil oxigen, azot, dioxid de carbon și monoxid de carbon, toate transformându-se din solide în gaz pe măsură ce cometa s-a încălzit, scrie și Space.

K2 este cel mai probabil activă din 2013, poate și mai devreme, când se afla între orbitele lui Uranus și Neptun, a precizat NASA la vremea respectivă.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇