Nava spațială trimisă de Japonia pe Lună a aselenizat la punct precis, dar... cu susul în jos (Foto)

Nava spațială trimisă de Japonia pe Lună a aselenizat la punct precis, dar... cu susul în jos (Foto)

O navă spațială japoneză a aterizat pe suprafața Lunii în weekend, dar există o mică problemă: imaginile transmise sugerează că sonda este poziționată cu susul în jos.

Japonia a devenit a cincea țară care a instalat o navă pe suprafața Lunii – după SUA, URSS, China și India – după ce dispozitivul Smart Lander for Investigating Moon (SLIM) a ajuns la primele ore ale zilei de sâmbătă, scrie The Guardian.

Problemele cu bateriile solare ale sondei au făcut inițial dificilă aselenizarea în zona vizată. Dar datele preluate de Agenția Japoneză de Explorare Aerospațială (Jaxa) arată că a aselenizat la 55 de metri de locul țintă, între două cratere dintr-o regiune acoperită cu rocă vulcanică.

Oficialii japonezi au spus că aselenizarea a fost făcută cu o precizie fără precedent. Cele mai multe sonde anterioare au vizat zone mult mai largi, care măsoară până la 10 kilometri lățime – o reflectare a nenumăratelor provocări pe care le prezintă această iniţiativă chiar şi la 54 de ani după ce oamenii au pus piciorul pentru prima dată pe suprafața Lunii.

ADVERTISING

Jaxa a spus că sonda s-ar fi aflat probabil la trei - patru metri de locul propus pentru aterizare, dacă unul dintre principalele sale motoare nu și-ar fi pierdut forța în etapele finale ale misiunii, provocând o aselenizare mai grea decât se anticipa.

Cu toate acestea, oficialii spațiali descriu misiunea ca fiind un succes, în ciuda faptului că sonda pare să se fi prăbușit pe panta unui crater, lăsând bateriile solare îndreptate în direcția greșită și incapabile să genereze electricitate.

Jaxa a prioritizat transmiterea datelor de aselenizare înainte ca bateria sondei să se epuizeze. Există șanse ca sonda să se poată reîncărca odată ce partea de vest a Lunii începe să primească lumina soarelui în zilele următoare.

ADVERTISING

„Am dovedit că poți aseleniza oriunde vrei, mai degrabă decât unde poți. Am deschis ușa către o nouă eră”, a spus managerul de proiect Jaxa Shinichiro Sakai.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇