Robotul lansat de NASA nu poate coborî pe Lună: Misiunea Peregrine este compromisă

Robotul lansat de NASA nu poate coborî pe Lună: Misiunea Peregrine este compromisă

Astrobotic Technology, compania care a dezvoltat primul modul lunar lansat de Statele Unite în ultimele cinci decenii, a renunțat la planul de a duce vehiculul Peregrine pe Lună, la mai puțin de 24 de ore după începerea misiunii, din cauza unei scurgeri de combustibil.

Urmează ca programul Artemis să fie amânat cu câteva luni.

Vehiculul spațial a suferit pierderi "critice" de propulsie din cauza unei scurgeri de combustibil, a anunțat compania, potrivit CNN.

Astrobotic a transmis într-un comunicat emis luni seară că, din cauza scurgerii de combustibil, propulsoarele sistemului de control al altitudinii vehiculului - concepute pentru alinierea precisă în timpul călătoriei în spațiu - au fost forțate să opereze mult peste ciclurile de utilizare proiectate pentru a preveni intrarea pe o traiectorie incontrolabilă.

ADVERTISING

Compania a adăugat că propulsoarele vor mai funcționa cel mult 40 de ore. "În acest moment, obiectivul este să ducem Peregrine cât mai aproape de Lună înainte de a pierde capacitatea de a-i menține orientarea către Soare și de a pierde alimentarea cu energie", se arată în comunicat.

Acest lucru înseamnă că aselenizarea, care era prevăzută să aibă loc pe 23 februarie, este exclusă.

Astrobotic a anunțat anterior că vehiculul pierde combustibil din cauza unei defecțiuni la sistemul de propulsie, iar echipa din centrul de comandă încerca să stabilizeze situația și evalua opțiunile existente.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Probleme după lansare

Modulul lunar Peregrine care poartă numele celei mai rapide păsări din lume a avut o lansare reușită luni dimineață, de la centrul Cape Canaveral din Florida, cu racheta Vulcan Centaur. Este primul zbor al acestei rachete dezvoltate de United Launch Alliance, compania comună fondată de Lockheed Martin și Boeing.

La doar câteva ore după lansarea din Florida, Astrobotic a transmis că misiunea este în pericol. Peregrine nu a reușit să se așeze într-o poziție cu fața spre soare, probabil din cauza unei probleme de propulsie. Această problemă de orientare a împiedicat vehiculul spațial să-și încarce bateriile.

ADVERTISING

Fără capacitatea de a-şi încărca bateriile şi de a menţine o sursă de energie, misiunea nu putea continua.

Situația a fost remediată ulterior, dar cei de la Astrobotic nu au reușit să rezolve și problema de la sistemul de propulsie.

Un eșec usturător

Renunțarea la aselenizare reprezintă un eșec major nu doar pentru Astrobotic, ci și pentru NASA și mai multe țări și instituții care au contribuit la această misiune.

Compania nu va putea testa o manevră de aselenizare care la tentativele anterioare făcute de diverse țări și corporații s-a dovedit a fi un pas extrem de dificil.

Misiunea Peregrine Mission One este dezvoltată de compania privată Astrobotic Technology din Pittsburgh și finanțată parțial de NASA (100 de milioane de dolari). La bordul Peregrine se află cinci instrumente științifice ale NASA și alte 15 încărcături ale unor organizații și state. Încărcăturile comerciale includ diverse amintiri și chiar rămășițe umane pentru care clienții au plătit ca să fie depuse pe suprafața Lunii.

Peregrine urma să contribuie la mai multe experimente NASA care ar putea deschide calea pentru programul Artemis, cu obiectivul de a duce din nou oamenii pe Lună.

Artemis III, planificată la sfârșitul anului 2025, presupune plasarea efectivă a oamenilor pe Lună. Și această etapă riscă să fie împinsă mai târziu de 2026, deoarece SpaceX, care construiește Starship pentru NASA, se confruntă cu probleme în dezvoltarea navei.

Statele Unite încep să rămână în urmă în cursa pentru recucerirea Lunii, alte state având deja succes în acest domeniu.

Sonda spațială chineză Chang'e-4 a aselenizat cu succes pe partea îndepărtată a Lunii în ianuarie 2019, marcând o bornă semnificativă pentru programul spațial al Beijingului. Aceasta a fost urmată de misiunea de returnare a probei Chang'e-5 în 2020, potrivit Sky News.

Chandrayaan-3 din India, cea mai recentă misiune, a aselenizat în august 2023, devenind prima navă spațială care a ajuns la polul sudic lunar neexplorat.

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇