Un raport OZN fără precedent, cea mai prețioasă roșie pierdută în spațiu și alte momente memorabile din 2023 care rivalizează cu scenariile SF (Video)

Un raport OZN fără precedent, cea mai prețioasă roșie pierdută în spațiu și alte momente memorabile din 2023 care rivalizează cu scenariile SF (Video)

Au fost câteva evenimente memorabile în domeniul cercetării spațiale în 2023, un an în care omenirea s-a angajat într-un nou efort de explorare a Universului cu instrumentele de pe Pământ și cu vehicule spațiale care călătoresc printre astre.

De la cea mai mare rachetă construită de SpaceX care s-a transformat într-o uriașă minge de flăcări deasupra oceanului, la un raport istoric al NASA despre extratereștri, unele evenimente din 2023 au sfidat cele mai bune scenarii science fiction, notează CNN.

Iată câteva dintre momentele notabile din cercetarea spațială care au marcat acest an:

Primul raport NASA despre OZN-uri

Agenția spațială americană a făcut istorie când a înființat un corp de experți care să studieze fenomenul obiectelor neidentificate, cunoscute drept OZN-uri. În septembrie, echipa de cercetare a prezentat primele sale concluzii într-un raport.

Grupul și-a propus să determine dacă și cum poate fi studiat științific fenomentul aparițiilor misterioase.

"Recent, mulți martori credibili, în multe rânduri piloți militari, au raportat că au văzut obiecte pe care nu le recunosc în spațiul aerian al SUA. Cele mai multe dintre aceste evenimente au fost explicate de atunci, dar o mică parte din acestea nu pot fi identificate imediat ca fiind realizate de oameni sau fenomene naturale", se arată în raport.

ADVERTISING

Echipa nu a descoperit nicio dovadă că aparițiile inexplicabile ar fi de natură extraterestră. Însă raportul notează că NASA ar trebui să folosească sateliți și alte instrumente, inclusiv inteligența artificială și programe de învățare automată, pentru a căuta mai multe informații despre acest fenomen.

Cea mai puternică rachetă din istorie a explodat - de două ori

Starship, racheta care întruchipa ambițiile lui Elon Musk de a duce primii oameni pe Marte, a făcut două tentative istorice anul acesta. Prima, în aprilie, s-a terminat când vehiculul a scăpat de sub control, iar centrul de comandă SpaceX a fost nevoit să-l distrugă.

La a doua încercare, în noiembrie, racheta de 120 de metri a zburat mai mult, reușind să-și pornească toate motoarele și să ajungă la limita atmosferei terestre. Însă atât Starship cât și unitatea propulsoare au explodat.

[4K] Watch SpaceX launch Starship, the biggest rocket ever, LIVE up close and personal!

Aceste nereușite nu reprezintă ceva neobișnuit pentru SpaceX. Compania este recunoscută pentru asumarea largă a eșecurilor din primele faze ale dezvoltării rachetei.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

SpaceX e implicată și în proiectul de realizare a unui vehicul lunar pentru astronauții pe care NASA vrea să-i trimită pe satelitul natural al Pământului până în 2025. Iar Musk crede că Starship va ajunge pe Marte până în 2029.

Cursa pentru cucerirea Lunii: Eșecuri și succese

O nouă cursă pentru Lună e în desfășurare, deși până acum participanții sunt doar robotici. Competiția a început în aprilie, când o companie privată din Japonia, Ispace, a încercat să aselenizeze primul vehicul comercial, Hakuto-R, pe Lună, numai că acesta s-a prăbușit.

A urmat agenția spațială rusă, Roscosmos, cu același rezultat, în august, când misiunea Luna-25 s-a prăbușit pe suprafața Lunii.

Câteva zile mai târziu, agenția spațială indiană a reușit aselinazarea vehicului lunar Chandrayaan-3, pe 23 august. India a devenit astfel a patra țară care a reușit să pună un vehicul pe suprafața Lunii, după Statele Unite, fosta URSS și China. India a devenit și prima țară care a dus un vehicul la polul sud al Lunii.

Chandrayaan 3 Landing LIVE | Vikram Landing LIVE Video | Chandrayaan 3 LIVE Tracking | ISRO News

Până acum, doar China și India au în palmares astfel de aterizări pe Lună în secolul 21, întrucât americanii și rușii n-au mai ajuns pe Lună din anii '70.

ADVERTISING

Agenția spațială japoneză, JAXA, a trimis, de asemenea, un vehicul lunar spre Lună, iar aterizarea va avea loc la începutul lui 2024.

Omul care a stat cel mai mult pe orbită. Și a pierdut cea mai prețioasă roșie

Astronautul NASA Frank Rubio urma să petreacă șase luni pe Stația Spațială Internațională. Însă naveta rusească Soyuz care i-a dus pe el și pe alți doi astronauți la locul de muncă în septembrie 2022 a început să piardă lichid de răcire, iar Rusia a fost nevoită să trimită o altă navetă, întârziind cu șase luni întoarcerea lui Rubio acasă. Acesta a ajuns pe Pământ în septembrie după 371 de zile pe orbită, mai mult decât orice interval de timp petrecut vreodată de un astronaut american.

Rubio a vorbit sincer despre această aventură, spunând că "probabil ar fi refuzat" misiunea dacă ar fi știut de la început că va sta în spațiu atât de mult timp. El a mărturisit că i-a luat doar o zi să regrete că va rămâne departe de Pământ, apoi s-a concentrat asupra misiunii.

Astronaut and cosmonauts return to Earth after getting stuck in space for 371 days

Deși a intrat în istoria cercetării spațiale americane, astronautul a fost implicat, fără voia lui, și într-un soi de "scandal". În primăvară, Rubio a cultivat una dintre primele roșii care au crescut în spațiu, dar a pierdut-o la bordul stației. El a fost suspectat că nu s-a putut abține și a mâncat obiectul cercetării. Din fericire pentru reputația sa, colegii lui au anunțat în decembrie, la câteva luni după întoarcerea lui pe Pământ, că au găsit roșia rătăcită.

NASA a stabilit cine pleacă pe Lună

În aprilie au fost prezentați cei patru astronauți care vor face parte din prima misiune lunară americană din ultimele cinci decenii. Misiunea istorică Artemis II va decola în noiembrie 2024.

Astronauții desemnați de NASA sunt americanii Reid Wiseman, Victor Glover, Christina Koch și canadianul Jeremy Hansen.

Artemis II va fi prima misiune cu echipaj uman dintr-o lungă serie de lansări planificate de NASA, inclusiv una pentru crearea unei baze selenare în care astronauții să poată trăi și lucra. Agenția spațială americană speră că aceste eforturi vor pava drumul către misiunile cu echipaje umane către Marte.

O livrare specială de pe un asteroid

Un "colet" special, "dintr-o altă lume", a ajuns pe 24 septembrie în deșertul Utah - o capsulă care le-a oferit astronomilor un puzzle cosmic la care vor lucra ani la rând.

După ce a recoltat cu succes un eșantion de pe asteroidul Bennu, în 2020, misiunea OSIRIS-REx lansată de NASA a trimis spre Pământ capsula care conținea roci prețioase și praf. N-a durat mult și cercetătorii și-au dat seama că înăuntru se mai afla ceva care le depășea așteptările - o analiză preliminară a indicat că rocile și praful conțineau apă și o cantitate mare de carbon, elemente care ar fi putut semăna viața pe o planetă precum Terra.

Iar acestea sunt primele date despre materialul provenind dintr-un asteroid. Interiorul recipientului conține "o întreagă comoară de material extraterestru", a spus Dante Lauretta, investigator principal al misiunii OSIRIS-REx.

Între timp, misiunea, redenumită OSIRIS-APEX, continuă să zboare prin spațiu, gata de întâlnirea cu asteroidul Apophis, în timpul apropierii acestuia de Pământ, în 2028.

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇