NASA oferă 35.000 de dolari pentru cel mai bun design de toaletă pentru misiunea lunară Artemis

Agenţia Spaţială Americană a anunţat un concurs cu premii în bani pentru realizarea designului unei toalete pentru misiunea lunară Artemis din 2024, când ar urma să ajungă prima femeie pe satelitul natural al Pământului.

Mike Interbartolo de la NASA, manager de proiect al Lunar Loo Challenge, a anunţat: „Cu siguranţă nu este principalul interes al misiunii. Nu ne întoarcem pe Lună ca să putem spune că ne-am făcut nevoile pe Lună, dar nu ne dorim nici o situaţie precum cea a Apollo”.

Competiţia NASA a fost lansată joi şi proiecte de design ale toaletei sunt aşteptate până pe 17 august, potrivit The Guardian. Agenţia speră să atragă astfel noi soluţii ale problemei reziduurilor umane în spaţiu. Premiul constă în 35.000 de dolari.

Tehnologia pentru toaletele spaţiale a evoluat din perioada Apollo, când erau ataşate astronauţilor pungi şi nu erau mereu sigure.

Pe Staţia Spaţială Internaţională, spre exemplu, a fost montată o toaletă rusească care foloseşte tehnologie de aspiraţie. NASA caută să creeze ceva care să funcţioneze la fel de bine pe suprafaţa lunară, unde gravitaţia este de aproximativ o şesime faţă de cea de pe Pământ.

„Designul toaletelor trebuie să fie adaptat la membri ai echipajului care se confruntă cu vărsături şi diaree. Vor primi puncte în plus modelele care vor putea capta voma fără ca membrii echipajului să fie nevoiţi să îşi pună capul în toaletă”, a mai transmis NASA. Sunt luate în considerare şi eleganţa şi abilitatea de a oferi intimitate.

Misiunea Artemis ar urma să fie lansată în 2024. Ar fi pentru prima dată când astronauţi ar ajunge pe suprafaţa Lunii din 1972.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇