NASA a lansat către Marte roverul Perseverance. UPDATE: Racheta are probleme tehnice (Video)

NASA a lansat către Marte roverul Perseverance. UPDATE: Racheta are probleme tehnice (Video)

NASA a lansat, joi, către Marte roverul Perseverance, care are misiunea de a căuta urme de viaţă pe Planeta Roşie şi care va aduce pe Pământ roci pentru a fi analizate.

Vremea a fost bună în Florida pentru lansarea noului rover care cântăreşte o tonă. În luna iunie lansarea fusese amânată.

El a fost lansat împreună cu o rachetă Atlas de la Cape Canaveral Air Force Station, potrivit BBC.

Prima misiune spre Marte exclusiv chinezească se pregătește de start: Când începe numărătoarea inversă

Aceasta este a treia misiune lansată spre Marte luna aceasta, după cea a Emiratelor Arabe Unite şi cea a Chinei.

ADVERTISING
Watch NASA's Perseverance Rover Launch to Mars!

Fără probleme la lansare, defecțiunile au apărut după

Lansarea a avut loc la ora locală 07:50, iar cu câteva minute înainte a avut loc şi un cutremur în Florida, care nu a afectat operaţiunea.

UPDATE 23:37 - La câteva ore, însă, NASA a anunțat într-un comunicat că racheta întâmpină dificultăţi tehnice şi funcţionează în prezent folosind doar funcţiile esenţiale.

''Datele indică faptul că racheta a intrat într-o stare cunoscută sub denumirea de mod sigur, probabil pentru că o parte a navei era puţin mai rece decât se anticipase'' când ''se afla în umbra Pământului'', a explicat NASA.

ADVERTISING

''În prezent, misiunea Mars 2020 efectuează o evaluare completă a stării navei'', a precizat sursa citată.

Misiune de 7 luni

Cursa către Marte va dura 7 luni. Când va ajunge, Perseverance - care deţine, între altele, 23 de camere, două microfoane şi o sondă de forare - va încerca să amartizeze în craterul Jezero, care are un diametru de 40 de kilometri şi este aflat în apropierea ecuatorului. 

Oamenii de ştiinţă spun că există o mare şansă ca în rocile care s-au format în acest mediu să poată fi găsite dovezi de activitate microbiană trecută, în cazul în care a existat pe această planetă.

ADVERTISING

Perseverance va petrece cel puţin un an marţian (aproximativ doi ani pământeni) pe planetă anchetând posibilitatea.

Cercetătorii vor să aducă pe Pământ tot ceea ce găseşte roverul Perseverance

Spre deosebire de cele patru rovere anterioare pe care NASA le-a trimis spre Marte, noua maşinărie este echipată pentru a detecta imediat viaţă - fie actuală, fie în formă fosilizată.

Orice dovadă va fi întâmpinată, de unii, cu scepticism, din acest motiv cercetătorii vor să aducă pe Pământ tot ceea ce găseşte roverul, pentru a putea face analize aprofundate.

Perseverance va stoca cele mai interesante roci în mici tuburi. Mai multe misiuni vor fi lansate în acest deceniu pentru a încerca să recupereze aceste probe. Reţeaua de misiuni „Mars Sample Return” va fi lansată în 2026, în colaborare cu Agenţia Spaţială Europeană.

Odată cu Perseverance va fi lansat şi Ingenuity, un elicopter cu ajutorul căruia NASA vrea să demonstreze că se poate zbura în aerul rarefiat. Elicopterul este foarte uşor, are greutatea de 1,8 kilograme.

Cel mai recent, în 2012, NASA a trimis roverul Curiosity pe Marte, însă agenţia nu a aflat nici atunci dacă a existat vreodată viaţă pe planetă.

Vezi cele mai apropiate imagini cu Soarele realizate vreodată


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇