Prima misiune spre Marte exclusiv chinezească se pregătește de start: Când începe numărătoarea inversă

Prima misiune spre Marte exclusiv chinezească se pregătește de start: Când începe numărătoarea inversă

Prima misiune spre Marte exclusiv chinezească, Tianwen-1, a intrat în ultima rundă de pregătiri, vineri, odată cu transportul rachetei portante Long March-5 spre rampa de lansare de la Centrul de Lansări Spaţiale Wenchang, din provincia sudică Hainan, transmite Space.com.

Lansarea rachetei Long March-5 a fost anunţată de Administraţia spaţială chineză pentru sfârşitul lunii iulie – începutul lunii august. Conform speculaţiilor, numărătoarea inversă ar fi fost fixată pentru data de 23 iulie, chiar la deschiderea ferestrei de lansare spre Marte favorizată de apropierea orbitală dintre Planeta Roşie şi Pământ.

Transportul rachetei Long March-5 a durat aproape 2 ore şi s-a desfăşurat cu racheta în plan vertical, conform agenţiei Xinhua. Sonda Tianwen-1 este deja instalată pe rachetă. Echipa care se ocupă de lansare va opera o serie de teste asupra rachetei înainte de a primi unda verde pentru lansare.

ADVERTISING

Racheta Long March-5 a operat o serie de zboruri test, însă lansarea misiunii Tianwen-1 va reprezenta şi debutul său operaţional, conform Xinhua. Racheta urmează să transporte sonda Tianwen-1 pe o orbită de transfer Pământ - Marte, fapt ce va reprezenta încă o premieră pentru această rachetă.

O premieră mondială

Misiunea Tianwen-1 este foarte ambiţioasă, având drept obiective orbitarea Planetei Roşii şi asolizarea unui rover autonom.

"Până în prezent am încheiat operaţiunile de testare tehnică a sondei, a roverului şi a zonei de lansare", a declarat Li Benqi, unul dintre responsabilii misiunii. "Odată ce racheta a fost instalată pe rampa de lansare, ne vom concentra cu pregătirile asupra alimentării cu combustibil şi vom verifica din nou dacă racheta, sonda şi roverul se află în stare bună de funcţionare. Apoi vom începe procedurile de lansare", a mai adăugat el.

"Sonda trimisă spre Marte va reprezenta primul pas din cadrul proiectului de explorări planetare al Chinei", a declarat pentru postul de televiziune CCTV Ge Xiaochun, inginer şef în cadrul Administraţiei spaţiale chineze.

ADVERTISING

"Racheta va transporta o sondă orbitală, un sistem de asolizare pe Marte şi un rover de explorare a suprafeţei Planetei Roşii. Este o lansare în premieră mondială a unei misiuni atât de complete pentru explorarea lui Marte", a declarat Long Lehao, expert în rachete din cadrul Academiei chineze pentru tehnologii de Lansare.

În ultimii ani, China face progrese rapide în spaţiu. Ţara investeşte miliarde de euro în programul său spaţial - lansează sateliţi, intenţionează să trimită oameni pe Lună, iar în luna mai a lansat o capsulă spaţială, fără echipaj uman, o misiune crucială pentru pregătirea trimiterii de astronauţi către viitoarea sa staţie spaţială, ''Tiangong'' (''Palatul celest").

ADVERTISING
https://www.facebook.com/ChinaGlobalTVNetwork/videos/3334903186568921/

”Întrebări către cer”

Va fi nevoie de 7 luni pentru parcurgerea distanţei dintre Terra şi Marte, iar sonda chineză nu va ajunge la destinaţie mai devreme de anul 2021.

Numită ''Tianwen'' (''Întrebări către cer''), misiunea chineză are trei obiective: să plaseze o sondă pe orbita marţiană, să coboare la suprafaţa Planetei Roşii şi să amplaseze pe solul marţian un robot teleghidat pentru realizarea analizelor.

China a realizat deja o operaţiune similară pe Lună, unde a trimis, în 2013, un mic rover teleghidat pe roţi, numit ''Iepurele de jad'', şi apoi pe succesorul acestuia, în ianuarie 2019 (pe suprafaţa ascunsă a Lunii, o premieră mondială).

Cursă strânsă spre Marte

Ţara asiatică nu este singura interesată de misiunile marţiene. Statele Unite au trimis deja patru vehicule pentru explorare pe Marte şi urmează să-l lanseze la 30 iulie pe al cincilea, numit ''Perseverance''. Acesta va ajunge la destinaţie în februarie 2021.

Emiratele Arabe Unite urmează să lanseze la 15 iulie prima sondă arabă în direcţia Planetei Roşii (Emirates Mars Mission), de la o bază din Japonia.

Misiunea ruso-europeană ExoMars - victimă a dificultăţilor tehnice agravate de epidemia de COVID-19 - care spera să lanseze vara aceasta un robot pe Marte, a fost amânată până în 2022.

Agenţia spaţială chineză a dezvăluit numele primei sale misiuni de explorare a planetei Marte la 24 aprilie, dată care a coincis cu celebrarea Zilei Spaţiului în China şi cu cea de-a 50-a aniversare a lansării primului satelit chinez. Administraţia Spaţială Naţională Chineză (CNSA) a precizat că toate viitoarele misiuni ale Chinei ce vor viza explorări planetare se vor numi "Tianwen", pentru a simboliza cercetările ştiinţifice chineze din domeniul spaţiului.

China a lansat cu succes primul ei satelit, Dongfanghong-1, în 1970, iar în 2013 a devenit a treia ţară din lume care a plasat un astronaut pe orbită cu ajutorul unei rachete proprii, după fosta Uniune Sovietică şi Statele Unite. De atunci, ţara asiatică depune eforturi considerabile pentru a prinde din urmă Rusia şi Statele Unite în acest sector de activitate şi îşi doreşte să devină o putere spaţială majoră până în 2030.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇