Limbajul folosit de cupluri poate prezice o despărțire cu luni înainte ca aceasta să aibă loc

Limbajul folosit de cupluri poate prezice o despărțire cu luni înainte ca aceasta să aibă loc

Există semne ascunse care pot prezice o despărțire cu trei luni înainte ca acest lucru să se întâmple, arată un nou studiu. Trebuie doar să fim atenți la limbajul folosit de parteneri, spun oamenii de știință americani.

În cadrul cercetării, au fost analizate peste 1 milion de postări de pe platforma online Reddit, iar oamenii de știință au ajuns la concluzia că anumite cuvinte folosite de oameni în conversații, privind o varietate de subiecte, s-au schimbat în mod semnificativ, uneori chiar cu mai multe luni înainte ca vreunul dintre cei doi să ia decizia de a rupe relația.

ADVERTISING

Acesta este primul studiu care analizează cum ar putea limbajul să prezică o despărțire și cât de mult timp persistă tiparele de limbaj ale oamenilor, înainte și după separare, arată Science Alert.

Studiul a arătat că schimbările ating un apogeu în săptămâna despărțirii, iar în general revin la normal după șase luni de la despărțirea partenerilor. Totuși, în unele cazuri, ele pot persista și un an.

Însă, chiar dacă aceste schimbări sunt semnificative la o primă vedere, modificările au implicat cel mai mult pronumele folosite în fiecare zi, ceea ce înseamnă că pentru majoritatea oamenilor schimbările sunt aproape invizibile.

ADVERTISING

„Se pare că chiar și înainte ca oamenii să-și dea seama că o despărțire este pe cale să se întâmple, viețile lor încep să fie afectate. Nu remarcăm de obicei cât de des folosim prepoziții, articole sau pronume, însă aceste cuvinte se pot schimba într-un anumit mod atunci când o persoană trece printr-o transformare emoțională.

Ne pot spune multe despre starea emoțională și psihologică”, a explicat Sarah Seraj, cercetător principal al studiului, din cadrul Universității din Texas, Austin.

De asemenea, interesant este că nu a contat ce partener a inițiat despărțirea sau dacă era vorba despre un divorț sau, pur și simplu, ruperea unei relații.

ADVERTISING

Ce cuvinte încep partenerii să folosească cel mai des înainte de o despărțire

Studiul a arătat că oamenii încep să folosească mai des pronumele „eu” și „noi” înainte de o despărțire, precum și cuvinte asociate cu procesarea cognitivă, ceea ce indică, de fapt, că partenerii se confruntă cu anumite probleme sau nemulțumiri și că se gândesc îndelung la asta.

„Uneori, folosirea cuvântului eu este corelată cu depresia și tristețea. Atunci când oamenii suferă de depresie, aceștia au tendința să se concentreze doar asupra lor și nu mai pot relaționa la fel de mult cu cei din jur”, a precizat Seraj.

Vezi și Ce se întâmplă în creier după o despărțire


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇