Lacul de sub mare de unde nimeni nu se mai întoarce în viață (Video)

Lacul de sub mare de unde nimeni nu se mai întoarce în viață (Video)

Golful Mexic intrigă de ani buni oamenii de știință. În adâncuri, sub mare, aici zace un lac ale cărui ape sunt complet diferite de tot ce se află împreujur. Nimeni nu se poate întoarce în viață odată ajuns pe fundul apei.

Practic, pe fundul mării se află un lac sau un râu, ceva nepământesc, complet diferit de tot ceea ce există, explică Erik Cordes, profesor de biologie la Temple University.

Apele ”lacului de sub mare” sunt de circa cinci ori mai sărate decât cele de jur împrejur și au o concetrație extrem de mare de metan și sulfat de hidrogen, după cum se arată într-un raport publicat de jurnalul Oceanography. Tocmai de aceea, nici nu se pot amesteca cu apele de jur împrejur, explică el.

ADVERTISING

Citește și Cum arăta Antarctica acum 50 de milioane de ani? Păsări imense, cum nu mai există azi, zburau deasupra ei

Pentru animalele și oamenii care ar ajunge în această capcană, aceste concetranții sunt atât de toxice încât înseamnă moartea. Nu supraviețuiesc aici decât bacteriile, niște râme marine și, în mod interesant, creveții. Orice altă formă de viață este nimicită instantaneu.

De câțiva ani, acest lac din mare este ”locul de joacă” al oamenilor de știință, care încearcă să înțeleagă cum pot, totuși, să supraviețuiască și aceste forme de viață într-un habitat cu adevărat extrem. Iar cercetările au implicații inclusiv în ceea ce privește eventualele forme de viață de pe alte planete.

Brine Pool: Hot Tub of Despair | Nautilus Live

Vezi și Cele mai vechi fosile ale unui animal? Au 890 de milioane de ani!

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇