Fragmente rare de textile mov, de pe vremea regilor biblici, au fost descoperite în premieră în Israel

Arheologii din Israel au descoperit fragmente rare din textile vechi de 3.000 de ani, colorate în nuanțe de mov, caracteristice veşmintelor regale.

Arheologii au descoperit textilele colorate în nuanțe de mov, inclusiv bucăți de țesătură, un ciucure și fibre de lână, la Dealul Sclavilor din Valea Timna.

Datarea prin radiocarbon a textilelor a dezvăluit că acestea au fost împletite în jurul anului 1000 î.Hr. Perioada coincide cu domnia regilor biblici David și Solomon, care au condus între 1010 – 970 î.Hr. și 970 – 931 î.Hr., în Ierusalim.

ADVERTISING

Biblia menționează regii și alte personaje importante care purtau veșminte de această culoare la acea vreme, arată Live Science.

Vopseaua folosită pentru colorarea textilelor era obținută din moluște găsite la zeci de kilometri depărtare în Marea Mediterană, astfel că acestea erau extrem de valoroase.

Totuși, până acum, nicio altă dovadă a folosirii acesteia nu a fost descoperită în Israel sau în regiune.

Vezi și A fost descoperită cea mai veche fabrică de săpun

„Pentru prima oară, avem dovezi directe ale textilelor vopsite, păstrate timp de 3.000 de ani. Fiecare fragment ne oferă informații noi, ne spune o poveste despre acest loc și ne oferă detalii importante despre oamenii care au trăit aici”, a spus Naama Sukenik, autor principal al studiului, de la Autoritatea Antichităților din Israel (IAA).

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Cum au supraviețuit aceste textile pentru atâta vreme? Climatul neobișnuit de arid a ajutat la păstrarea colecției de textile antice.

„Textilele sunt rare în domeniul arheologic. La fel ca alte materiale organice, acestea se descompun de obicei foarte rapid, iar conservarea lor necesită condiții speciale pentru a preveni distrugerea de către microorganisme”, a mai explicat Sukenik.

Citește și A fost descoperită curtea tronului lui Irod, unde Salomeea i-a cerut capul lui Ioan Botezătorul

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇