Fenomen bizar înregistrat în Siberia. Un hău de 50 de metri s-a ivit din senin

Fenomen bizar înregistrat în Siberia. Un hău de 50 de metri s-a ivit din senin

Un echipaj de televiziune care zbura deasupra unei zone din Siberia a observat o gaură bizară în pământ. Ulterior, câţiva oameni de știință au mers să investigheze zona și au descoperit că gaura din permafrostul care se topește avea nu mai puțin de 50 de metri adâncime. În plus, la metri distanță, s-au descoperit bucăți de gheață și piatră.

Nu este clar când s-a format gaura sau dacă schimbările climatice au jucat un rol în acest sens, dar în 2014 un fenomen similar a fost observat și pe peninsula Yamal, din nord-vestul Rusiei, după o serie de veri neobișnuit de calde, arată Science Alert.

ADVERTISING

Din spusele cercetătorilor, acesta este craterul cu numărul 17 apărut în ultimii ani în permafrostul siberian.

Se crede că găurile uriașe se formează ca urmare a prăbușirii bruște a ridicăturilor din tundră, care se formează la topirea permafrostului, cauzând o acumulare de metan la mică distanță de suprafață.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Arctica suferă o pierdere rapidă a stratului permafrost de ceva timp și cel mai probabil, apariția acestor găuri este influențată de aceste schimbări. Totuși, există încă foarte puține studii care să analizeze modul în care schimbările climatice induc în mod specific prăbușirea solului.

Vezi și NASA anunță că două calote glaciare imense au dispărut fără urmă din zona artică

Metanul este de 84 de ori mai puternic decât dioxidul de carbon, gazul cu efect de seră cel mai cunoscut, astfel încât eliberarea unor depozite vaste de gaz ar putea declanșa un cerc vicios, care va face ca actuala criză climatică globală să fie și mai gravă.

ADVERTISING

Citește și Regiunea de pe glob care se încălzește de trei ori mai rapid decât oricare alta


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇