O eclipsă parţială de Soare, cu acoperire foarte mică a discului solar, se va produce, joi, pe 10 iunie, fiind vizibilă doar în jumătatea nordică a ţării, transmite Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”.
„Noi vă informăm doar despre fenomenele astronomice vizibile din ţara noastră, iar unul destul de spectaculos se va produce pe 10 iunie, la ora 13.00. Este vorba de o eclipsă parţială de Soare, cu acoperire foarte mică a discului solar. Eclipsa nu se vede din toată ţara”, precizează sursa citată într-o postare pe Facebook.
Conform unei imagini ataşate postării, eclipsa va fi vizibilă în Transilvania, în Banat şi în mare parte din Moldova.
Turiştii, elevii, studenţii, dar şi localnicii din judeţul Maramureş vor avea posibilitatea să vadă eclipsa parţială de Soare în cadrul unei observaţii organizate în curtea Muzeul de Ştiinţe Astronomice Baia Mare, a declarat, miercuri, responsabilul de relaţii publice al Consiliului Judeţean (CJ) Maramureş, Alexandra Rus.
"În primul rând, ne dorim o vreme cât mai bună, vizitatori sau turişti cât mai mulţi care să participe la acest eveniment astronomic inedit. (...) Pentru câteva ore, curtea Observatorului Astronomic se va transforma în punct de observaţie a eclipsei, iar invitaţii noştri sunt elevi, studenţi, pasionaţi de astronomie, public, dar şi turişti aflaţi în trecere prin Maramureş. Lucrătorii Observatorului Astronomic sunt pregătiţi să ofere publicului tot sprijinul pentru a putea vedea eclipsa de Soare în condiţii optime", a spus Alexandra Rus.
Conform reprezentanţilor Muzeului de Ştiinţe Astronomice Baia Mare, eclipsa inelară de Soare, vizibilă în România ca eclipsă parţială se va desfăşura, joi, între orele 10:00 şi 15:00, avându-l ca invitat special pe Cătălin Beldea, jurnalist de ştiinţă şi vânător de eclipse, iar ca invitat de onoare pe Sorin Hotea, astronom coordonator al Societăţii Astronomice Române de Meteori - SARM Sighetul Marmaţiei.
Publicul prezent la Observatorul Astronomic Baia Mare va avea posibilitatea, între orele 13:00 şi 15:00, să observe eclipsa parţială prin teleobiective şi camere speciale puse la dispoziţie de organizatori.
Într-o declaraţie acordată Agerpres, în luna februarie, coordonatorul Observatorului Astronomic, muzeograful Adrian Şonka, arăta că Soarele va fi acoperit doar în proporţie de 1-2%, dar tocmai acest aspect este de interes pentru pasionaţi.
"O să fie o eclipsă de Soare, se va vedea din jumătatea de nord-vest a ţării, dar e parţială. Pe 10 iunie. Dar Soarele o să fie acoperit 1-2%, deci foarte-foarte puţin. E spectaculos, tocmai pentru că e puţin", spunea el.