Descoperire de senzație: Un pui de „rechin fantomă”

Descoperire de senzație: Un pui de „rechin fantomă”

Oamenii de știință au avut norocul de a da peste un pui de rechin fantomă, un pește care este văzut doar la maturitate. Tocmai pentru că foarte rar au ocazia de a vedea așa ceva, puiul va fi supus unor teste genetice.

Puiul a fost găsit la adâncime mare, de aproximativ 1.200 de metri sub nivelul mării, în apropiere de Insula de Sud a Noii Zeelande, de către cercetători ai Institutului Național pentru Vreme și Cercetări Atmosferice – NIWA, relatează Live Science.

Translucid, gelatinos și cu o pereche de ochi mari și negri, puiul, care seamănă cu o creatură din altă lume, aparține uneia dintre cele mai bine de 50 de specii cunoscute de rechini fantomă, cunoscute și ca himere, care trăiesc în cele mai adânci ape ale lumii.

ADVERTISING

Deși nu seamănă deloc cu rechinii, himerele sunt înrudite cu aceștia, dar și cu calcanii, care sunt pești al căror schelet este compus din cartilagiu în loc de oase.

Potrivit experților din cadrul NIWA, embrionii rechinului fantomă se dezvoltă în ouă depuse pe fundul oceanului. Acolo, embrionul captiv se hrănește cu gălbenușul până ce vine timpul să eclozeze.

Dată fiind dimensiunea mică a acestora, dar și a habitatului de mare adâncime, posibilitatea de a vedea rechini în acest stadiu, de nou-născuți, este o ocazie rară.

ADVERTISING

„Îți poți da seama de faptul că este un pui de rechin fantomă pentru că are stomacul plin cu gălbenuș de ou”, a declarat Brit Finucci, expert în cadrul NIWA.

„Este chiar spectaculos. Majoritatea rechinilor fantomă de adâncime cunoscuți sunt specimene adulte; nou-născuții sunt foarte rar văzuți, motiv pentru care știm foarte puține lucruri despre ei”, a mai spus acesta.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇