Un pește dintr-o specie rară, bizară și extrem de timidă a eșuat pe țărmul din California

Un pește dintr-o specie rară, bizară și extrem de timidă a eșuat pe țărmul din California
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Un surfer a avut ocazia să descopere eșuat pe țărmul din San Diego un pește dintr-o specie pe care și oamenii de știință îl văd foarte rar. Inițial, a crezut că e un bulgăre de catran, dar a realizat repede că ceea ce vedea era cu mult mai interesant.

Avea să descopere că era vorba despre un pește negru cu ochi de aceeași culoare, mici, și prin a cărui gură deschisă să zăreau dinții ascuțiţi, relatează The Guardian. În plus, specimenul avea un apendice acoperit de tentacule și un bulb care îi ieșea din cap. Destul de ciudat pentru cineva care nu e la zi cu speciile de pești care populează oceanele.

ADVERTISING

Făptura a fost identificată de către oamenii de știință de la Instituția Scripps pentru Oceanografie, din cadrul Universității din San Diego, California. Este vorba despre peștele-minge-de-fotbal din Pacific (Himantolophus sagamius), o creatură din adâncurile oceanului, atât de rară încât doar 31 de specimene au mai fost găsite în decurs de un secol de la descoperirea speciei.

Totuși, în mod interesant, deși peștele este unul scump la vedere, e al treilea care e găsit eșuat pe țărmul californian anul acesta.

ADVERTISING

Deși e trist faptul că a eșuat, oamenii de știință au acum ocazia de a-l studia îndeaproape. „Nu știm foarte multe despre anatomia lor de bază”, a precizat Ben Frable, ihtiolog la instituția amintită.

Devenit faimos datorită monstrului din adâncuri din filmul de animație „Finding Nemo”, peștele-minge-de-fotbal din Pacific este una din peste 100 de specii de pești pescari din întreaga lume. Aceste creaturi trăiesc la mari adâncimi și atrag prada în gurile lor, cu ajutorul bulbilor bioluminescenți de pe cap.

ADVERTISING

Acești pești sunt acoperiți cu țepi și dinții lor ascuțiți nu sunt folosiți pentru a mușca din pradă, ci pentru a o prinde în capcană. Peștii pescari se hrănesc cu alți pești, calamari și crustacee.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇