Descoperire de proporții făcută sub Notre-Dame

Descoperire de proporții făcută sub Notre-Dame

Mai multe morminte și un sarcofag în formă de om, realizat din plumb, toate datând cel mai probabil din secolul al XIV-lea, au fost descoperite de arheologi la Catedrala Notre-Dame din Paris.

Descoperirea a fost făcută în urma incendiului devastator din 2019, relatează Science Alert. Locurile de înmormântare, „de o calitate științifică remarcabilă”, după cum spun arheologii, au fost dezgropate în timpul lucrărilor pregătitoare pentru reconstrucția turnului bisericii antice.

Printre morminte se află și „un sarcofag în formă de om, realizat din plumb, complet conservat”. Se crede că acesta a fost creat pentru un înalt demnitar în anii 1300, secolul de după construcția catedralei.

ADVERTISING

Echipa a folosit deja o mini-cameră endoscopică, pentru a arunca o privire în interiorul sarcofagului.

„Puteți întrezări bucăți de țesătură, păr și mai ales o pernă de frunze deasupra capului, un fenomen binecunoscut pentru îngroparea liderilor religioși”, a spus Christophe Besnier, arheologul principal.

„Faptul că aceste elemente vegetale sunt încă în interior înseamnă că organismul se află într-o stare foarte bună de conservare”, a adăugat el.

În afară de morminte, au mai fost găsite și frânturi de sculpturi pictate, chiar sub nivelul parterului actual catedralei. Arheologii au dat inclusiv peste bustul unui bărbat cu barbă și câteva legume sculptate, cu urme de vopsea încă vizibile.

ADVERTISING

Descoperirea este extrem de importantă, pentru că îi va ajuta pe oamenii de știință să înțeleagă mai bine practicile funerare din Evul Mediu.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇