De ziua lui Brâncuși, o operă a marelui sculptor s-a vândut cu 18.000 de euro

De ziua lui Brâncuși, o operă a marelui sculptor s-a vândut cu 18.000 de euro

Sculptura ”Le Crocodile” a lui Constantin Brâncuși a fost adjudecată pentru 18.000 de euro la prima licitație de artă contemporană organizată de Artmark în 2021.

În ajunul Zilei Naționale Constantin Brâncuși, timp de șapte ore, s-au vândut în licitație opere în valoare de 715.000 de euro, potrivit unui comunicat de presă al casei de licitații Artmark.

Le-Crocodile-Constantin-Brancusi-1
”Le Crocodile”/Constantin Brâncuși/Sursa: Artmark

Printre artiștii care au înregistrat recorduri se numără Constantin Brâncuși și Sabin Bălașa, dar și Adrian Ghenie sau Felix Aftene.

ADVERTISING

Spre exemplu, cel mai mult s-a licitat pentru o operă a lui Adrian Ghenie, 129.000 de euro.

Sculptura-obiect „Le Crocodile” a celui mai cunoscut artist român, Constantin Brâncuși, care face parte din seria experimentelor de atelier realizate în plumb de celebrul sculptor, a pornit de la prețul de 3.000 de euro și a fost adjudecată pentru 18.000 de euro, iar fotografia „Cap de fată (Premiere pierre directe)”, realizată și semnată de marele artist în anul 1908, uneia dintre lucările sale astăzi dispărute, a fost adjudecată pentru 14.000 de euro, pornind de la o valoare de doar 5.000 de euro.

ADVERTISING

Totuși, recordul Licitației de Artă Postmodernă și Contemporană a fost înregistrat de artistul contemporan Adrian Ghenie. Astfel, pictura „Untitled”, aparținând ciclului mitologic din anii 2000, a fost adjudecată pentru 129.000 de euro, iar cea de-a doua lucrare de Ghenie de mari dimensiuni din licitația de ieri seară, purtând numele exploziei stelei care devine mai strălucitoare, pentru ca apoi să revină la forma inițială, „Nova”, a fost adjudecată pentru 110.000 de euro.

Untitled-Adrian-Ghenie
Untitled/Adrian Ghenie/Sursa: Artmark

Recorduri de autor au înregistrat și Sabin Bălașa cu o impresionantă „Călătorie”, adjudecată pentru 31.000 de euro, de la un preț de pornire de 5.000 de euro, sau Felix Aftene, cu „Îmblânzitorul de păsări”, care a fost adjudecat pentru 9.750 de euro.

Calatorie-Sabin-Balasa
”Călătorie”/Sabin Bălașa/Sursa: Artmark

Și sculptura contemporană și-a făcut loc în rândul recordurilor înregistrate aseară, astfel lucrarea realizată de tânărul artist Costin Ioniță „Cavalerul Negru” a fost adjudecată pentru 30.000 de euro. 

ADVERTISING

Cu aceste cifre, licitația de joi aseară devine cea mai bună licitație de artă contemporană care a avut loc până azi în România, deși licitația a avut loc doar online. Recordul anterior de vânzări într-o licitație de artă contemporană a fost stabilit în noiembrie 2019.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇