De ce atacă uneori rechinii oamenii. Studiu cu rezultate surprinzătoare

De ce atacă uneori rechinii oamenii. Studiu cu rezultate surprinzătoare

Rechinii nu au un renume prea bun. Însă în ciuda reputației lor, întreținută inclusiv de filme precum ”Jaws”, realitatea e că aceștia atacă foarte rar oamenii. Iar atunci când o fac, pur și simplu ne confundă, arată un studiu recent.

Cercetările au arătat că aceștia pur și simplu ne confundă cu focile, una dintre mesele lor favorite, după cum arată un raport publicat de Journal of the Royal Society Interface și citat de IFL Science.

Studiul realizat de oamenii de știință australieni sugerează că prădătorul ar putea să nu fie capabil să facă diferența între înotătorii și surferii aflați la suprafața apei de prada lor preferată.

ADVERTISING

"Nu sunt niște ucigași fără minte, dar noi semănăm cu hrana lor", a spus doctorul Laura Ryan de la Universitatea Macquarie, autorul principal al studiului.

Echipa sa a comparat imagini video cu oameni care înoată sau dau din mâini pe plăci de surf și imagini cu foci, ele fiind analizate din perspectiva unui rechin alb care privește de sub apă.

Luând în calcul ce este probabil să vadă un rechin care se uită în sus la un om sau o focă pe un fundal luminos, cercetătorii au concluzionat că nici forma siluetei, nici mișcările nu pot oferi rechinului indicii prin care să diferențieze clar o situație de alta.

ADVERTISING

În plus, se crede că rechinii nu disting culorile sau au, în cel mai bun caz, o capacitate limitată de a percepe culorile. "Acuitatea lor vizuală, sau abilitatea de a distinge detalii, este mult mai redusă decât a noastră", a spus Laura Ryan.

În cadrul studiului, cercetătorii au evaluat acuitatea vizuală a rechinilor albi analizând structura retinei lor. S-au concentrat în special pe rechinii tineri, responsabili pentru o mare parte din atacurile asupra oamenilor.

Oamenii de știință cred că exemplarele tinere ar putea avea o vedere mai slabă decât cea a adulților. "Pe măsură ce rechinul crește, ochiul devine mai mare, iar pe măsură ce ochiul devine mai mare, rechinii pot distinge mai multe detalii", mai spune autorul studiului.

ADVERTISING

"Rechinii încep să adauge foca în dieta lor când măsoară între 2,5 și 3,5 metri lungime", a spus Ryan. "În ceea ce privește întregul registru al simțurilor, ei nu sunt atât de bine ajustați precum un exemplar adult, care are mai multă experiență", mai spune omul de știință.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇