O femelă rechin a născut un pui, deși nu a mai întâlnit un mascul de 10 ani

O femelă rechin a născut un pui, deși nu a mai întâlnit un mascul de 10 ani

O femelă rechin, care trăia într-un acvariu cu o altă femelă din specia Mustelus mustelus, a născut un pui, deși nu mai avusese contact cu un mascul de 10 ani. Ar putea fi prima ”naștere virgină” la această specie, spun oamenii de știință.

Puiul, tot o femelă, Ispera (Speranță, în malteză), s-a născut recent la Acvariul Cala Gonone din Sardinia, arată IFL Science.

Acest fenomen rar, cunoscut drept partenogeneză, este rezultatul abilității femelei de a-și fertiliza singură propriile ovule în scenarii extreme. Partenogeneza a fost observată la peste 80 de specii de vertebrate, inclusiv rechini sau reptile, însă acesta ar putea fi primul caz documentat la un rechin din specia Mustelus mustelus.

ADVERTISING

Fenomenul a mai fost observat în trecut la anaconda, pisici de mare și chiar păsări. „Partenogeneza este cunoscută la aproape 15 specii de rechini și pisici de mare. Cel mai probabil, multe specii o fac”, a explicat Demian Chapman, director al programului de conservare a rechinilor și pisicilor de mare de la Laboratorul Marin și Acvariul Mote din Florida.

Totuși, ”fenomenul este dificil de detectat în sălbăticie, așa că tot ce știm provine de la animale aflate în captivitate”, a mai spus acesta.

ADVERTISING

În trecut, acest fenomen a fost observat atât în cazul rechinilor ovipari (care depun ouă), cât și la cei vivipari (care nasc pui vii).

În sălbăticie, partenogeneza poate fi o ultimă soluție pentru femelele care nu pot găsi un partener, atunci când au fost separate de alți indivizi din specia lor sau atunci când se resimt efectele activității umane, precum schimbările climatice sau pescuitul excesiv. Uneori, poate fi vorba și de presiuni ale selecției naturale, precum boli și prădători, care au eliminat masculii.

ADVERTISING

În acvarii, separarea de masculi sau perioadele îndelungate de izolare pot declanșa reacția naturală la femele. Puii astfel veniți pe lume nu sunt clone ale mamelor lor, chiar dacă au ADN doar de la aceasta.

Citește și O fetiță s-a născut dintr-un embrion congelat acum 27 de ani. Este o premieră în lume!

Din păcate, astfel de pui pot muri prematur, având adesea malformații.

Vezi și Surpriză de proporții la un acvariu din Noua Zeelandă: Două pisici de mare au născut, deși nu au mai văzut un mascul de doi ani


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇