Noua fiţă în imobiliare: Capsula plutitoare care reciclează inteligent apa (Foto&Video)

Noua fiţă în imobiliare: Capsula plutitoare care reciclează inteligent apa (Foto&Video)

Avantajele caselor plutitoare, luxul și tehnologia locuințelor inteligente sunt cele trei elemente pe care le îmbină un proiect aflat în faza de construcție.

Descrise drept „primele case eco-reconfortante” din lume, aceste locuințe plutitoare, în fapt niște capsule cu dotări ultramoderne, au prețuri cuprinse între 295.000 și 1,5 milioane de dolari. Compania Ocean Builders le construiește deja în Linton Bay Marina, pe coasta de nord a statului Panama, relatează CNN.

Arhitectul olandez Koen Olthuis și echipa lui de la Waterstudio au conceput trei modele - SeaPod, pentru cei care doresc să locuiască deasupra apei, GreenPod, modelul terestru, și EcoPod, o variantă ecologică și mai ieftină.

FLOAT WITH US : Radical Innovation Award 2021

Detaliile remarcabile ale caselor Seapod:

  • Casele plutesc cu ajutorul tuburilor de oțel umplute cu peste 48 mc de aer, care le mențin deasupra apei, asemenea unui aisberg.
  • Capsulele sunt ideale pentru două persoane.
  • Inele speciale pe care le vor purta proprietarii permit deschiderea ușilor și pornirea muzicii cu un singur gest al palmei.
  • Suprafață locuibilă de 73 de metri pătrați care include un dormitor, un living, bucătărie și baie, amenajate pe trei etaje.
  • Fiecare încăpere are dispozitive de încărcare wireless a telefonului mobil.
  • Suprafața totală a ferestrelor depășește 53 mp, asigurând o vedere panoramică.
  • Dormitorul are o suprafață de 21 mp și o fereastră de 4,83 mp.
  • Bucătăria are toate dotările necesare și se află la o înălțime de peste 3 metri deasupra apei.
  • Apa este obținută prin desalinizarea celei marine. SeaPods reciclează inteligent apa, reducând consumul cu până la 90% față de o locuință obișnuită de aceeași mărime.
  • Deși designul e minimalist, fiecare casă plutitoare are un spațiu interior de depozitare de 116 mp.
  • Fiecare capsulă are un incinerator de deșeuri care transformă reziduurile colectate din toaletă în cenușă non-toxică. Căldura creată de incinerator e folosită pentru încălzirea apei la duș și chiuvete. Reziduurile lichide sunt colectate într-un bazin pentru tratarea ulterioară sau golirea periodică.
  • Clienții pot opta pentru upgrade de Spa, care include duș cu jeturi de masaj, o cadă masivă cu capacitate de 850 de litri de apă cu jeturi acvatice de masaj și lumini LED.
  • Drone concepute special vor livra produse precum alimente și medicamente, dar și alte lucruri necesare pentru traiul de zi cu zi. Pentru livrările mai mari va fi folosită o ambarcațiune autonomă, care va funcționa și ca vas de reciclare, colectând deșeurile pentru a menține zona curată.
  • Clienții și vizitatorii se vor deplasa spre și dinspre casele plutitoare cu șalupe, taxiuri acvatice, skijeturi sau cu propriile ambarcațiuni.
dormitor
Foto: Ocean Builders

Primii clienți se vor muta în 2023

Capsulele vor fi inițial amplasate într-o zonă închisă din Linton Bay Marina, Panama. Cei de la Ocean Builders speră, însă, că vor reuși să le distribuie pe plan internațional după ce se vor asigura că tehnologia poate funcționa și în alte părți ale lumii.

case-lacustre
Foto: Ocean Builders

Directorul executiv al companiei, Grant Romundt, un vechi adept al caselor plutitoare, a locuit într-o astfel de construcție în Toronto și consideră că acest stil de viață nu are egal.

ADVERTISING

"E foarte liniștitor și frumos. Cei mai mulți oameni își petrec tot anul visând la vacanța lor de două săptămâni în care vor merge pe o insulă tropicală, se vor relaxa, reîncărca și reface. De ce să nu trăiești așa tot anul? E atât de ușor să lucrezi de la distanță acum", a explicat el.

casa-golf
Foto: Ocean Builders

El este convins că aproape toți cei care vor testa căsuțele Seapod pentru doar câteva minute vor cădea pradă tentației de a cumpăra una: "Tot ce am nevoie este să-i aduc ca să pășească într-una pentru câteva minute. Experiența le va răvăși mintea. Chiar e ceva incredibil."

casa

Primele capsule vor fi prezentate online în septembrie, iar primii 100 de cumpărători se vor putea muta de la sfârșitul anului viitor, însă cei de la Ocean Builders nu cer avans înainte ca oamenii să le vadă cu ochii lor. "Oamenii încearcă de câțiva ani să le cumpere. E ceva foarte nou. Și sunt atâtea proprietăți imobiliare în care oamenii bagă bani și pe care nu ajung niciodată să le dețină. N-am vrut să luăm avans înainte ca oamenii să pună piciorul pe o capsulă", a explicat Romundt.

bucatarie-4
Foto: Ocean Builders

Capsulele Seapods sunt unul dintre proiectele de locuințe plutitoare care vor fi lansate în următorii ani. Printre acestea se numără și Floating Seahorse, un ansamblu de 131 de vile plutitoare care va fi inclus în megaproiectul de cinci miliarde de dolari The Heart of Europe din arhipelagul artificial The World construit pe coasta Dubaiului.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇