Au fost creați șoarecii cu doi tați. Tehnologia, folosită și la oameni?

Au fost creați șoarecii cu doi tați. Tehnologia, folosită și la oameni?

Oamenii de știință au creat șoareci cu doi tați biologici prin obținerea unor ovule din celule masculine. Această reușită deschide drumul către noi căi de reproducere, spun experții.

Șoriceii obținuți au fost sănătoși, au avut durate normale de viață și au continuat să aibă urmași ca adulți.

Crearea unui mamifer din doi tați biologici poate contribui la găsirea unor noi tratamente pentru infertilitatea umană, dar poate ridica și perspectiva ca în viitor cuplurile de același sex să aibă copii biologici, relatează The Guardian.

ADVERTISING

"Acesta este primul caz de obținere a unor ovocite de mamifere din celule masculine", a spus Katsuhiko Hayashi, conducătorul studiului de la Universitatea Kyushu din Japonia, renumit pe plan internațional pentru cercetările sale în domeniul ovulelor și spermei cultivate în laborator.

Hayashi a prezentat rezultatele miercuri, la al treilea summit internațional asupra editării genomului uman la Institutul Francis Crick din Londra, și preconizează că în cel mult un deceniu va fi posibilă tehnic crearea unui ovul uman dintr-o celulă din piele masculină.

ADVERTISING

Alți experți consideră, însă, că e un termen optimist, dat fiind că savanții nu au reușit încă să creeze în condiții de laborator ovule umane viabile din celule feminine.

Anterior, oamenii de știință au creat șoareci care din punct de vedere tehnic aveau doi tați biologici, folosind un lanț de etape elaborate, inclusiv ingineria genetică. Însă acum este prima oară când ovule viabile au fost cultivate din celule masculine, ceea ce reprezintă un important pas înainte.

Echipa lui Hayashi încearcă acum să repete această reușită cu celule umane, deși în această direcție ar exista obstacole semnificative împotriva folosirii ovulelor crescute în laborator în scopuri clinice, inclusiv în privința determinării siguranței lor.

ADVERTISING

"Din punct de vedere pur tehnologic, va fi posibil (la oameni) chiar în zece ani", a spus savantul nipon, adăugând că el personal ar fi de acord cu folosirea tehnologiei în scopuri clinice, pentru a permite unui cuplu masculin să aibă un copil, dacă această cale s-ar dovedi sigură.

"Nu știu dacă vor fi disponibile pentru reproducere. Nu este o întrebare doar legată de programul științific, ci și pentru societate", a spus acesta.

Tehnica poate fi folosită pentru tratarea unor forme severe de infertilitate, inclusiv sindromul Turner de care suferă multe femei, afecțiune în care lipsește parțial sau total o copie a cromozomului X, iar Hayashi spune că această aplicație a fost principala motivație a cercetării sale.

Alți experți au sugerat că ar putea fi o provocare aplicarea acestei tehnici la celulele umane. Acestea au nevoie de perioade mai lungi de cultivare pentru a produce ovule mature, ceea ce poate crește riscul de a suferi modificări genetice nedorite.

Cercetătorii au creat anterior precursori ai ovulelor umane, dar până acum celulele au încetat să se mai dezvolte în faza meiozei, o etapă esențială a diviziunii celulare care permite formarea celulelor reproducătoare.

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇