Oamenii de știință au reușit să prelungească viața șoarecilor de laborator prin reprogramarea genelor. Tehnica, spun ei, ar putea funcționa într-o zi și în cazul oamenilor.
Reușita le aparține cercetătorilor de la compania de biotehnologie Rejuvenate Bio din San Diego. Aceștia au introdus trei gene de reprogramare în șoareci care mai aveau de trăit aproximativ 9 săptămâni.
Astfel ”tratați”, șoarecii au supraviețuit timp de 18 săptămâni, scrie Futurism.
La momentul când au fost supuși terapiei genice, rozătoarele aveau vârsta echivalentă unor oameni de 77 de ani.
Practic, în urma ”tratamentului”, subiecții au avut o durată de viață cu aproximativ 7% mai mare.
Potrivit echipei Rejuvenate Bio, acest procentaj poate fi îmbunătățit prin cercetări ulterioare și ar putea să permită creșterea duratei de viață și în cazul persoanelor în vârstă.
„Aceasta este o tehnologie puternică și aici este demonstrația conceptului. Am vrut să arăt că am putea face acest lucru pentru populația noastră în vârstă”, a declarat Noah Davidsohn, unul dintre autorii studiului și director științific la Rejuvenate Bio.
Cu toate acestea, mulți oameni de știință avertizează că programarea genetică poate duce și la cancer. Prin urmare, înainte ca această abordare să fie luată în considerare pentru întinerirea completă a corpului sau extinderea vieții, ar trebui să fie pe deplin înțeleasă.
Autorii susțin că trebuie să efectueze cercetări suplimentare și să monitorizeze cu atenție studiile pe animale, înainte ca tratamentul să fie adoptat pentru oameni. În cadrul experimentelor recente nu a apărut nicio tumoare în cazul niciunui subiect.