Oamenii de ştiinţă care studiază Marea Barieră de Corali din Australia au testat cu succes o metodă de congelare şi de stocare a larvelor de corali. Tehnologia ar putea ajuta recifele ameninţate de schimbările climatice să supraviețuiască.
Cercetătorii încearcă să protejeze recifele de corali, în contextul temperaturilor în creştere ale oceanelor, care destabilizează ecosistemele delicate. Marea Barieră de Corali a suferit nu mai puțin de patru evenimente de albire în ultimii 7 ani.
Grație reușitei înregistrate acum, coralul congelat prin criogenie poate fi depozitat şi reintrodus ulterior în sălbăticie, notează abc.net.au.
La cercetările din cadrul Programului pentru refacerea şi adaptarea recifelor de corali au participat oameni de ştiinţă de la AIMS, Smithsonian National Zoo şi Institutul pentru Biologia Conservării, Fundaţia pentru Marea Barieră de Corali şi Societatea pentru Conservare Taronga din Australia.
Tehnologia, botezată ”Cryomesh”, care va ajuta la stocarea larvelor de corali la temperaturi de minus 196 de grade Celsius, a fost concepută de Colegiul de ştiinţă şi inginerie al Universităţii din Minnesota.
„Această tehnologie nouă de care dispunem ne va permite să facem acest lucru la o scară ce va putea ajuta efectiv la susţinerea unui segment din acvacultură şi la intervenţii de restaurare”, a declarat Jonathan Daly, din cadrul Societății pentru Conservare Taronga din Australia.
„Această tehnologie destinată recifelor de corali în viitor este cu adevărat revoluţionară”, mai spune un alt cercetător implicat în studiu.