Marea Barieră de Corali are cea mai mare suprafaţă de corali din ultimii 36 de ani (Video)

Marea Barieră de Corali are cea mai mare suprafaţă de corali din ultimii 36 de ani (Video)
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Mare parte din Marea Barieră de Corali din Australia înregistrează acum cea mai mare suprafaţă de corali din ultimii 36 de ani, dar reciful rămâne vulnerabil la albirea în masă din ce în ce mai frecventă, arată un raport oficial de monitorizare publicat joi.

Noul coral este deosebit de vulnerabil, ceea ce înseamnă că progresul ar putea fi rapid anulat de schimbările climatice şi de alte ameninţări.

De altfel, recuperarea în porţiunile centrale şi nordice ale recifului a contrastat cu regiunea de sud, unde a existat o pierdere a acoperirii de corali, după cum arată Institutul Australian de Ştiinţe Marine (AIMS) în raportul său anual citat de Reuters.

ADVERTISING

Ce este albirea şi de ce se întâmplă

Albirea se petrece când coralii stresaţi de temperaturile ridicate ale apei expulzează algele care trăiesc în interiorul lor şi care le dau culoare şi viaţă.

Albirea din 2022 a fost prima care a avut loc în timpul La Niña, un fenomen meteo care aduce, de obicei, temperaturi mai scăzute ale apei.

Reciful a fost, de asemenea, afectat de stelele de mare care mănâncă corali şi de ciclonii tropicali care generează valuri dăunătoare, potrivit BBC.

Aceste rezultate recente demonstrează că reciful se poate reface dacă condiţiile o permit, a declarat directorul executiv al AIMS, Paul Hardisty, dar „perturbările acute şi severe” sunt din ce în ce mai frecvente şi mai lungi.

ADVERTISING

O mare parte din noua creştere de corali, o specie numită Acropora, este deosebit de expusă ameninţărilor recifului, spune şi dr. Mike Emslie de la AIMS.

Great Barrier Reef coral cover at record levels, report shows | ABC News

Raportul vine în momentul în care UNESCO ia în considerare să listeze Marea Barieră de Corali ca fiind „în pericol”, în urma unei vizite din martie a experţilor UNESCO.

Reuniunea Comitetului Patrimoniului Mondial, la care urma să se discute soarta recifului, trebuia să aibă loc în Rusia în iunie, dar a fost amânată.

Cum stă acum Marea Barieră de Corali

AIMS defineşte acoperirea de corali duri la peste 30% drept o valoare ridicată. 

ADVERTISING
  • În regiunea de nord, acoperirea medie de corali duri a crescut la 36% în 2022 de la un minim de 13% în 2017
  • În regiunea centrală acoperirea de corali tari a crescut la 33% de la un minim de 12% în 2019

Sunt cele mai ridicate niveluri înregistrate pentru ambele regiuni de când institutul a început monitorizarea recifului în 1985.

Cu toate acestea, în regiunea de sud, care are în general o acoperire mai mare ca în celelalte două, aceasta a scăzut la 34% în 2022, de la 38% în 2021.

Great Barrier Reef coral cover increases

Marea Barieră de Corali a fost inclusă în Patrimoniul Mondial de 40 de ani datorită „importanţei sale ştiinţifice şi intrinseci enorme”, fiind unul dintre cele mai bogate ecosisteme din lume.

Autoritatea Parcului Marin al Marii Bariere de Corali, care administrează reciful, spune că perspectivele pentru aceasta sunt „foarte slabe” din cauza schimbărilor climatice.

UNESCO, organismul ştiinţific şi cultural al ONU, afirmă că nu se fac suficiente eforturi pentru a proteja reciful.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇