Coralii din vestul Oceanului Indian riscă să dispară

Coralii din vestul Oceanului Indian riscă să dispară
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Creşterea temperaturii apei şi pescuitul excesiv ameninţă recifele de corali din vestul Oceanului Indian, care ar putea să dispară în următorii 50 de ani, potrivit primului studiu realizat la nivel mondial despre aceste ecosisteme, publicat luni.

Concluziile studiului, publicate în revista Nature Sustainability, avertizează că recifele de corali situate de-a lungul coastei de est a Africii se confruntă cu un risc sporit de dispariţie dacă nu se iau măsuri urgente, relatează AFP.

Pentru prima dată, cercetătorii au reuşit să evalueze vulnerabilitatea mai multor recife din vestul Oceanului Indian şi să identifice principalele riscuri care ameninţă sănătatea coralilor din această regiune a lumii.

ADVERTISING

Cercetătorii estimează că toţi coralii din această regiune riscă să se confrunte cu ”un colaps total al ecosistemului şi cu daune ireversibile” în deceniile următoare. Mai multe habitate de corali sunt deja în pericol critic.

”Concluziile sunt destul de grave. Aceste recife sunt în pericol de dispariţie”, a declarat pentru AFP David Obura, fondatorul Institutului kenyan de cercetare privind oceanele CORDIO Africa de Est şi autorul principal al studiului.

”Recifele nu sunt în stare bună nicăieri în regiune. Toate au sunt afectate şi această situaţie va continua”, a explicat el.

ADVERTISING

Studiul, cosemnat de membri ai Uniunii Internaţionale pentru Conservarea Naturii (UICN), a vizat aproape 12.000 de kilometri pătraţi de recife, care reprezintă aproximativ 5% din totalul mondial.

Recifele din apropierea unor insule precum Mauritius, Seychelles, Comore şi Madagascar - destinaţii turistice populare pentru ecosistemele lor marine, între care recifele - sunt cele mai ameninţate, afirmă cercetătorii.

Recifele de corali acoperă doar o mică parte (0,2%) din fundul oceanului, dar găzduiesc cel puţin un sfert din toată flora şi fauna marine. De asemenea, ele oferă o protecţie împotriva furtunilor şi a eroziunii în zonele de coastă, dar şi locuri de muncă pentru milioane de oameni.

ADVERTISING

Pierderea recifelor ar fi o dublă încercare

Pentru David Obura, sănătatea recifelor este ”foarte preţioasă”, iar pierderea lor ar fi ”o dublă încercare”: ”Pentru biodiversitate, dar şi pentru tot felul de activităţi în zone de coastă care depind de recife”.

Încălzirea climei reprezintă cea mai mare ameninţare la adresa coralilor în vestul Oceanului Indian, unde oamenii de ştiinţă afirmă că temperatura apei creşte mai repede decât în alte părţi ale planetei.

Oceanele absorb peste 90% din excesul de căldură cauzat de gazele cu efect de seră, ceea ce ajută la răcirea uscatului, dar generează valuri intense şi lungi de căldură în zonele marine.

Din Kenya până în Africa de Sud, presiunea pescuitului excesiv este, de asemenea, identificată ca un alt factor de risc.

Studiul subliniază necesitatea de a răspunde cât mai curând posibil la aceste două ameninţări, globale şi locale, subliniază David Obura: ”Trebuie să le oferim acestor corali cea mai bună şansă posibilă. Pentru a face acest lucru, trebuie să reducem aceşti factori, să relaxăm presiunea asupra coralilor”.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇