După ani în care ştirile legate de ecosistem au fost prepoderent negative, oamenii de știință vin și cu o veste bună. Aceștia au anunțat nașterea a miliarde de corali în Marea Barieră de Corali din Australia, un semn că cel mai mare ecosistem de recif de corali din lume se poate recupera după drasticele schimbări climatice.
Scafandrii și oamenii de știință au observat recent nașterea a miliarde de corali în Marea Barieră de Corali, anunțul fiind făcut într-o conferință internațională pe teme de mediu, relatează Washington Post.
”E un semn de speranță și că totul funcționează bine și că trebuie să-l protejăm în continuare”, a declarat biologul marin Gareth Phillips, unul dintre cei care au analizat starea sănătății coralilor din zonă.
Momentan, Marea Barieră de Corali nici nu a mai fost inclusă pe lista organismelor aflate ”în pericol”, dar starea sa va fi reevaluată anul viitor.
În ultimii ani s-a tot vorbit despre albirea coralilor, un proces mult mai grav decât am crede. Acest fenomen apare din cauza creșterii temperaturii apelor și duce, practic, la moartea acestora, coralii refuzând să se mai hrănească.
Acest fenomen este vinovat de dispariția a 14% dintre coralii de pe mapamond, în perioada 2009 – 2018.
Vestea bună e că fenomenul pare reversibil, deși nimeni nu se aștepta la asta. E cea mai bună dovadă că ”nu e prea târziu”, a mai spus omul de știință, menționând că acești corali, în general, sunt casă pentru un sfert dintre speciile de plante și animale din adâncuri.