O echipă internațională de cercetători a identificat, inițial prin ”imagini de înaltă rezoluție din satelit”, ulterior prin muncă de teren, un recif de corali în plin deșert, în ceea ce se cheamă câmpia australiană Nullarbor.
Se presupune că acest recif ar putea avea milioane de ani vechime, scrie Science Alert.
Câmpia Nullarbor, o întindere fierbinte, plată, fără caracteristici geologice ușor de distins, este, de fapt, ”rămășița clară a unei structuri originale a fundului mării, păstrată timp de milioane de ani”, scriu oamenii de știință într-un raport publicat de jurnalul Earth Surface Processes and Landforms.
Rămășițele microbiene găsite la fața locului sunt asemănătoare cu cele ale structurilor microbiene găsite nu pe uscat, ci sub mare, ceea ce sugerează că această zonă a fost odată acoperită de un ocean tropical, cu aproximativ 14 milioane de ani în urmă.
”Spre deosebire de multe părți ale lumii, zone mari din Câmpia Nullarbor au rămas în mare parte neschimbate de către procesele de intemperii și eroziune de-a lungul a milioane de ani, făcând o pânză geologică unică ce înregistrează istoria antică în moduri remarcabile”, a declarat unul dintre autorii studiului, geologul Milo Barham.
”Aceste trăsături, împreună cu caracteristicile peisajului vechi de milioane de ani pe care le-am identificat acum, fac efectiv din Câmpia Nullarbor un pământ pe care timpul l-a uitat și permit o înțelegere mai profundă a istoriei Pământului”, a mai spus acesta.