Cel mai lung sistem de peșteri din lume tocmai a devenit și mai mare

Cel mai lung sistem de peșteri din lume tocmai a devenit și mai mare

Cel mai lung sistem de peșteri cunoscut din lume, Mammoth Cave, a stabilit un nou record. Concret, noile cercetări i-au mai adăugat 13 kilometri în lungime.

Coridoarele de la Mammoth Cave, din parcul național cu același nume, în Kentucky, au acum o lungime de 676 km, potrivit Serviciului Parcului Național (NPS), relatează Live Science.

„Multe dintre plimbările în peșteră sunt lungi și dificile, implicând alpinism, expunere pe verticală, tuneluri de acces, apă și noroi”, a declarat Karen Willmes, managerul operațiunilor care au dus la această nouă descoperire.

ADVERTISING

Nu este prima dată când Mammoth Cave câștigă în lungime. În 1969, sistemul de peșteri măsura, oficial, 105 km. Apoi, în timpul unei cercetări din septembrie 1972, speologii au descoperit o legătură între sistemul Mammoth Cave și sistemul Flint Ridge. Astfel, lungimea sistemului a ajuns la 232 km.

De atunci, s-au tot adăugat kilometri sistemului Mammoth Cave, inclusiv după descoperirea conexiunilor dintre acesta și peșteri mai mici, așa cum sunt Proctor, Roppel și Morrison.

Sistemul Mammoth este un labirint enorm care s-a format prin eroziunea calcarului, fenomen cunoscut ca topografie carstică.

ADVERTISING

Citește și Au rezistat zeci de mii de ani, dar acum cele mai vechi desene rupestre dispar sub ochii noștri

Anual, peste două milioane de turiști vizitează sistemul de peșteri.

Mammoth Cave găzduiește 130 de specii de animale sălbatice, inclusiv peștele fără ochi din sud (Typhlichthys subterraneus).

Parcul Național Mammoth Cave, unde se află sistemul de peșteri, este unul dintre cele 13 situri naturale din SUA recunoscute ca Patrimoniu Mondial de către Organizația Națiunilor Unite.

Cel mai lung sistem de peșteri subacvatice din lume se află în statul mexican Quintana Roo, din Peninsula Yucatan, iar acesta măsoară 347 km lungime.

ADVERTISING

Vezi și Aceasta este cea mai veche peșteră locuită continuu de strămoșii noștri, descoperită până acum


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇