Ce se întâmplă dacă strănuți cu ochii deschiși?

Ce se întâmplă dacă strănuți cu ochii deschiși?

În urmă cu câteva săptămâni, un caz medical bizar a ajuns în atenția mass-media, un bărbat fiind internat în spital după ce a strănutat în timp ce își ținea nasul și își acoperea gura.

Dacă ai văzut multe desene animate, te-ai putea aștepta ca ochii să-i fi ieșit din orbite. Nu s-a întâmplat așa. Bărbatul s-a ales cu răni interne la nivelul gâtului, iar bule de aer s-au extins din gât până în piept, acesta având nevoie de o săptămână de spitalizare, conform IFL Science.

Cazul a repus pe tapet legenda urbană care spune că dacă strănuți cu ochii deschiși aceștia îți vor ieși din orbite, exact ca în desenele animate. De asemenea, mulți s-au întrebat dacă este posibil să strănuți fără să închizi instinctiv ochii, așa cum probabil toți am observat că ni se întâmplă.

ADVERTISING

În primul rând, deși un reflex automat te face să îți închizi ochii atunci când strănuți, este posibil să ții ochii deschiși atunci când strănuți, fapt pe care l-a demonstrat o internaută recent.

O tânăra s-a filmat în timp ce strănuta cu ochii deschiși și a publicat înregistrarea video pe platforma Youtube. Nu a pățit nimic și a demontat un mit în care mulți credeau.

Sneezing with my eyes open

„Faptul că este posibil să strănuți cu ochii deschiși sugerează că nu este obligatoriu să îi închizi (atunci când faci asta - n. red.). Corpul încearcă să elimine iritanți din căile respiratorii prin strănut. Prin faptul că ochii se închid automat, asta previne intrarea acelor particule iritante în ochi”, a explicat David Huston, decan al Colegiului de Medicină A&M din Houston, Texas.

ADVERTISING

Originea legendei preluate de desenele animale pare să fie o știre publicată în aprilie 1882 în publicația New York Times, care susținea că ochii unei femei au ieșit din orbite în urma unor strănuturi puternice. Articolul arată că „femeia a strănutat dintr-o dată atât de mult încât un ochi i-a ieșit din orbită, incidentul cauzându-i foarte multă durere”.

Puțin probabil, cred oamenii de știință, ținând cont că nu au întâlnit astfel de cazuri în istoria modernă.

Vezi și Cazul neobișnuit al unui tânăr: A înghițit un ac care a ajuns din stomac direct în inimă

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇