Ce era mingea de foc care a traversat cerul României azi-noapte. Explicația unui fizician (Video)

Ce era mingea de foc care a traversat cerul României azi-noapte. Explicația unui fizician (Video)

Fenomen spectaculos observat pe cer, noaptea trecută, în România; o „minge de foc” a străbătut cerul din direcția nord-vest către sud-est. Potrivit fizicianului Claudiu Tănăselia, obiectul nu a fost un meteorit, ci un deșeu orbital provenit de la un satelit Starlink.

„Conform datelor furnizate de Space Track (Tracking and Impact Prediction), obiectul văzut în această seară deasupra României a fost un satelit Starlink nefuncțional, care a reintrat necontrolat în atmosferă (Starlink-1196, NORAD ID 45103, lansat în 29 ianuarie 2020)”, a scris acesta pe Facebook.

Publicată de Claudiu Tănăselia pe Duminică, 25 august 2024

Conform datelor furnizate de Space Track (Tracking and Impact Prediction), obiectul văzut în această seară deasupra…

Publicată de Claudiu Tănăselia pe Duminică, 25 august 2024

„Deșeu orbital, observat în această seară deasupra Timișoarei, la ora locală 21:16 (aprox.), deplasare pe direcția NV spre SE. Au fost raportate observații similare și din alte orașe din România (Craiova, Brașov, Timișoara, Bumbești-Jiu), Bulgaria, Serbia, Kosovo”, a scris Claudiu Tănăselia într-o altă postare.

L-a mai văzut cineva???Din Bumbești-Jiu (23°23′ E, 45°11′ N) la ora 21:17 a traversat din direcția NV spre SE.

Publicată de Marcel Jinca pe Duminică, 25 august 2024

Pe rețelele sociale au apărut mai multe înregistrări video din zonele unde a fost zărit obiectul.

Un obiect misterios a traversat aseara cerul Romaniei

Deșeurile spațiale, definite Comisia Federală de Comunicații din Statele Unite (FCC) drept obiecte artificiale care orbitează Terra și care nu sunt funcționale, au devenit o problemă îngrijorătoare în ultimii ani.

ADVERTISING

În 2022, comisia a adoptat un regulament care prevede ca operatorii sateliților să-i îndepărteze de pe orbită în termen de maximum cinci ani de la încheierea misiunii.

După aproape 60 de ani de activitate spaţială şi peste 5.500 de lansări în spaţiu, aproximativ 23.000 de obiecte cu diametre mai mari de 10 centimetri gravitează în jurul Terrei, în derivă, formând "un nor" de deşeuri: foste rachete, fragmente de sateliţi rămase pe orbită după diverse explozii, sateliţi întregi ajunşi la sfârşitul ciclurilor lor de funcţionare.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇