Comisia Federală de Comunicații din Statele Unite (FCC) a aplicat prima amendă unei companii care a încălcat regulamentul pentru deșeurile spațiale.
Dish Network va trebui să-i achite comisiei americane de comunicații suma de 150.000 de dolari pentru că nu a reușit să coboare de pe orbită satelitul EchoStar-7, aflat în spațiu de mai bine de două decenii. În loc să scoată corespunzător satelitul de pe orbită, compania l-a plasat pe o „orbită de eliminare”, la o altitudine unde prezintă un risc de coliziune, relatează The Guardian.
Este prima sancțiune aplicată pentru încălcarea prevederilor privind îndepărtarea deșeurilor spațiale, a anunțat luni comisia.
În 2002, Dish a lansat satelitul pe o orbită geostaționară, o zonă a spațiului care începe de la altitudinea de 36.000 de kilometri deasupra Pământului. În 2012, compania a fost de acord cu un plan de reducere a deșeurilor spațiale conform căruia, după terminarea misiunii sale, EchoStar-7 va fi trimis la 300 de kilometri deasupra zonei în care staționa, "într-un cimitir de pe orbită", unde nu exista niciun risc de coliziune cu sateliții activi.
Însă în 2022 tehnicienii de la Dish și-au dat seama că satelitul avea un nivel scăzut de combustibil, insuficient pentru a-l propulsa până la destinație. Obiectul s-a oprit aproape la jumătatea drumului, la 178 km distanță de "cimitirul spațial" și la doar 122 km deasupra zonelor geostaționare folosite de sateliții activi.
Deșeurile spațiale, definite de FCC drept obiecte artificiale care orbitează Terra și care nu sunt funcționale, au devenit o îngrijorare crescândă pentru comisie. Potrivit acestui organism, cu cât se acumulează mai multe materiale pe orbită, cu atât va fi mai greu pentru sateliții noi să-și înceapă și să-și îndeplinească misiunile.
În 2022, comisia a adoptat un regulament care prevede ca operatorii sateliților să-i îndepărteze de pe orbită în termen de maximum cinci ani de la încheierea misiunii.
"Chiar acum sunt mii de tone de resturi orbitale deasupra noastră și acestea vor crește. Trebuie să ne ocupăm de asta. Fiindcă dacă n-o facem, acest gunoi spațial ar putea limita noi oportunități", a arătat Jessica Rosenworcel, președinta FCC, în comunicatul prin care anunța noul regulament.
T.D.