A fost descoperit cel mai vechi vin în formă lichidă

A fost descoperit cel mai vechi vin în formă lichidă

Arheologii au făcut o descoperire remarcabilă, ei găsind cel mai vechi vin încă în stare lichidă.

Este vorba despre un vin alb antic, cu o vechime estimată la aproximativ 2.000 de ani, găsit într-un sit funerar roman de lângă Carmona, în sudul Spaniei.

Camera funerară conținea rămășițele unui individ de sex masculin, scufundate într-un lichid roșiatic, despre care se crede că este vinul. Oamenii de știință au reușit să confirme că, la origine, vinul era alb, după ce au analizat conținutul de minerale și prezența unor polifenoli specifici care se găsesc de obicei în vin, scrie CNN.

ADVERTISING

În timp, vinul (din care au fost găsiți nu mai puțin de 4,5 litri), și-a schimbat culoarea, posibil din cauza reziduurilor solide din urna funerară.

Spre deosebire de descoperirile anterioare de vinuri antice, care erau de obicei uscate și absorbite de pereții vaselor, acest vin a fost conservat în mod remarcabil în stare lichidă.

Regiunea în care a fost găsit vinul, în apropiere de Montilla-Moriles și Jerez de la Frontera, este cunoscută din vechime pentru producerea de vinuri albe.

Cât despre folosirea vinului în ritualurile funerare romane, aceasta era o practică destul de comună, la care însă femeile nu aveau voie să participe.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇