În urmă cu 74 de ani, o rachetă V2 cu o cameră la bord, s-a ridicat 100 de kilometri deasupra oraşului New Mexico, și a captat primele imagini cu pământul văzut din spațiu.
Una dintre primele inovaţii de după cel de-al Doilea Război Mondial a fost folosirea rachetelelor V2, capturate de la nazişti, pentru cercetarea atmosferei superioare şi a spaţiului.
J. Allen Hynek şi Clyde Holliday, de la baza White Sands, şi-au dat seama că o cameră instalată pe rachetă ar putea captura imagini de valoare ştiinţifică de la mare altitudine.
Holliday a modificat o cameră de filmat ca să reziste şocurilor decolării şi aterizării şi a proiectat un container special pentru film. Camera era acţionată de un motor electric luat de la sistemul de control al mitralierei de pe bombardierul B 29.
Pe 24 octombrie 1946, racheta V2 care conţinea camera s-a ridicat 100 de kilometri deasupra oraşului New Mexico. În doar câteva minute, combustibilul a fost consumat şi racheta a căzut pe Pământ. Abia a doua zi a putut fi recuperată camera. Lentilele şi bateria erau distruse, dar carcasa filmului a rezistat.
Primele imagini alb-negru care arătau Pământul din spaţiu au devenit un fenomen global. Curbura Pământului era vizibilă clar, ca şi norii groşi peste vestul Americii.
Citește opiniile zilei pe SpotMedia.ro: