74 de ani de când oamenii au văzut cum arată Pământul din spaţiu (Video)

74 de ani de când oamenii au văzut cum arată Pământul din spaţiu (Video)

În urmă cu 74 de ani, o rachetă V2 cu o cameră la bord, s-a ridicat 100 de kilometri deasupra oraşului New Mexico, și a captat primele imagini cu pământul văzut din spațiu.

Una dintre primele inovaţii de după cel de-al Doilea Război Mondial a fost folosirea rachetelelor V2, capturate de la nazişti, pentru cercetarea atmosferei superioare şi a spaţiului.

J. Allen Hynek şi Clyde Holliday, de la baza White Sands, şi-au dat seama că o cameră instalată pe rachetă ar putea captura imagini de valoare ştiinţifică de la mare altitudine.

Holliday a modificat o cameră de filmat ca să reziste şocurilor decolării şi aterizării şi a proiectat un container special pentru film. Camera era acţionată de un motor electric luat de la sistemul de control al mitralierei de pe bombardierul B 29.

Pe 24 octombrie 1946, racheta V2 care conţinea camera s-a ridicat 100 de kilometri deasupra oraşului New Mexico. În doar câteva minute, combustibilul a fost consumat şi racheta a căzut pe Pământ. Abia a doua zi a putut fi recuperată camera. Lentilele şi bateria erau distruse, dar carcasa filmului a rezistat.

Primele imagini alb-negru care arătau Pământul din spaţiu au devenit un fenomen global. Curbura Pământului era vizibilă clar, ca şi norii groşi peste vestul Americii.

Carl Sagan's Pale Blue Dot OFFICIAL

Citește opiniile zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇