Televizoarele smart, prizele inteligente și routerele, printre cele mai vulnerabile dispozitive de acasă

Televizoarele smart, prizele inteligente și routerele, printre cele mai vulnerabile dispozitive de acasă

Un raport realizat de Bitdefender și de producătorul de echipamente pentru rețea Netgear arată că dispozitivele IoT sunt printre cele mai vulnerabile echipamente IT, întrucât dispun de măsuri de securitate slabe. Dintre acestea, televizoarele, prizele și routerele expun utilizatorii celor mai mari riscuri de securitate. Infractorii cibernetici folosesc scanere și automatizări pentru a descoperi dispozitive vulnerabile și a lansa atacuri. O concepție greșită a utilizatorilor este că acestea nu sunt suficient de importante pentru a fi vizate. 

Principalele descoperiri:  

·        În casele din Europa se regăsesc în medie 25 de dispozitive conectate la Internet, în timp ce în SUA, media este de 46 de dispozitive.  

·        Rețelele de acasă înregistrează în jur de opt atacuri pe zi împotriva dispozitivelor.  

ADVERTISING

·        Televizoarele inteligente se află în topul celor mai vulnerabile dispozitive, cu toate că ele nu sunt și cele mai populare dispozitive utilizate (5,4%). Peste jumătate dintre vulnerabilitățile IoT descoperite de către specialiștii Bitdefender afectează televizoarele smart. 

·        Prizele inteligente au devenit din ce în ce mai folosite în 2022 de către consumatori pentru a monitoriza consumul de electricitate, pe fondul creșterilor de preț la energie. 

·        Majoritatea atacurilor descoperite în 2022 se bazează pe vulnerabiliăți comune, deja cunoscute, care sunt incluse în seturi de instrumente pentru atacuri automate. Deși aceste vulnerabilități sunt cunoscute atât de către producătorii dispozitivelor, cât și de către atacatori, poate dura mult timp până când furnizorii vor evalua, remedia și oferi soluții pentru dispozitivele deja existente în casele inteligente, fapt ce le poate oferi infractorilor cibernetice o fereastră de oportunitate generoasă. 

ADVERTISING

·        Denial of Service, atacuri care întrerup buna funcționare a dispozitivelor IoT, rămâne principalul mecanism care afectează dispozitivele IoT, cu o rată de peste 84% dintre toate incidentele înregistrate în 2022, urmat de atacuri care vizează date sensibile (11%). 

Recomandări pentru utilizatori 

Specialiștii în securitate informatică de la Bitdefender îndeamnă atât utilizatorii de acasă, cât și angajații să fie conștienți de dispozitivele inteligente active din rețelele lor și să le actualizeze constant cu cea mai recentă versiune a sistemului de operare. În cazul în care unele dispozitive nu mai pot primi actualizări, acestea trebuie înlocuite cu modelele mai noi.  

·        Migrați toate dispozitivele inteligente pe o rețea dedicată pentru a le separa de rețeaua principală. 

ADVERTISING

·        Actualizați dispozitivele de îndată ce o nouă versiune este disponibilă. 

·        Utilizați routere cu securitate încorporată. 

·        Verificați rețeaua de acasă pentru dispozitive vulnerabile cu un scanner inteligent. 

·        Evitați expunerea dispozitivelor LAN la Internet, dacă nu este necesară.  

Acest raport realizat de către specialiștii Bitdefender și Netgear se bazează pe date colectate de la 2,6 milioane de case inteligente din întreaga lume protejate de Netgear Armor powered by Bitdefender, în perioada 1 ianuarie-31 decembrie 2022. Specialiștii Bitdefender au analizat 120 de milioane de dispozitive IoT care generează 3,6 miliarde de evenimente de securitate pentru a descoperi vulnerabilitățile exploatate, frecvența și tipurile de atac. 

Raportul complet poate fi accesat aici: https://www.bitdefender.com/files/News/CaseStudies/study/429/2023-IoT-Security-Landscape-Report.pdf   

Despre Bitdefender 

Bitdefender este un lider recunoscut în domeniul securității IT, care oferă soluții superioare de prevenție, detecție și răspuns la incidente de securitate cibernetică. Milioane de sisteme folosite de oameni, companii și instituții guvernamentale sunt protejate de soluțiile companiei, ceea ce face Bitdefender unul dintre cei mai de încredere experți în combaterea amenințărilor informatice, în protejarea intimității și datelor, a identității digitale și în consolidarea rezilienței la atacuri. Ca urmare a investițiilor susținute în cercetare și dezvoltare, laboratoarele Bitdefender descoperă sute de noi amenințări informatice în fiecare minut și validează zilnic 30 de miliarde de interogări privind amenințările. Compania a inovat constant în domenii precum antimalware, Internetul Lucrurilor, analiză comportamentală și inteligență artificială, iar tehnologiile Bitdefender sunt licențiate către peste 180 dintre cele mai cunoscute branduri de securitate din lume. Fondată în 2001, compania Bitdefender are clienți în peste 170 de țări și birouri pe toate continentele. Mai multe detalii sunt disponibile pe www.bitdefender.ro