În contextul revoltelor sângeroase, SUA ridică unele sancţiuni comerciale impuse Iranului

În contextul revoltelor sângeroase, SUA ridică unele sancţiuni comerciale impuse Iranului

Statele Unite au anunţat că ridică anumite interdicţii impuse în comerţul cu Iranul, pentru a permite întreprinderilor din domeniul tehnologiei să furnizeze platforme şi servicii care să le permită iranienilor să aibă acces la Internet – puternic limitat de către autorităţile iraniene, relatează AFP.

Administraţia Biden a relaxat anumite sanciuni impuse Iranului, cu scopul de a permite ”întreprinderilor în domeniul tehnologiei să ofere poporului iranian mai multe opţiuni privind platforme şi servicii externe securizate”, a anunţat vineri, într-un comunicat, Departamentul american al Trezoreriei.

ADVERTISING

”Statele Unite iau măsuri pentru a susţine libera circulaţie a informaţiei şi accesul la informaţii factuale ale poporului iranian”, precizează departamentul.

Autorităţile iraniene au impus restricţii drastice pe Internet şi au blocat accesul la Instagram şi WhatsApp, din cauza unor proteste cauzate de moartea lui Mahsa Amini, o tânără arestată de Poliţia Moravurilor.

ONG-uri acuză autorităţile iraniene de faptul că încearcă să limiteze capacităţile de adunare a manifestanţilor şi să reprime fără să se ştie acest lucru.

ADVERTISING

Această ridicare a sancţiunilor ”va lărgi gama de servicii disponibile iranienilor. Prin aceste schimbări, noi ajutăm poporul iranian să fie mai bine echipat să contracareze eforturile Guvernului de a-l supraveghea şi cenzura”, a declarat într-un comunicat adjunctul secretarului Trezoreriei Wally Adeyemo.

”În săptămânile următoare, OFAC (Biroul de Control al Averilor Străine) va continua să publice directive în vederea susţinerii angajamentului administraţiei (Biden - n.red.) de a promova libera circulaţie a informaţiei, un lucru pe care regimul iranian l-a refuzat întotdeauna poporului său”, mai anunţă el.

ADVERTISING

Miliardarul Elon Musk a anunţat luni că întreprinderea sa aerospaţială SpaceX intenţionează să ceară administraţiei americane o scutire de la sancţiuni impuse Teheranului, cu scopul de a propune, în Iran, servicii de conexiune la Internat prin constelaţia sa de sateliţi Starlink.

Cel puţin 35 de persoane au ucise la manifestaţii în semn de prostest faţă de moartea lui Mahsa Amini, potrivit unui bilanţ oficial publicat sâmbătă. În schimb, potrivit organizaţiei nonguvernamentale (ONG) Iran Human Rights, cu sediul la Oslo, cel puţin 50 de persoane au fost ucise la aceste manifestaţii.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇