Raport Microsoft: Inteligența artificială a ajuns „să gândească” aproape ca un om

Raport Microsoft: Inteligența artificială a ajuns „să gândească” aproape ca un om

Inteligența artificială a început să arate primele semne de „raționament uman”. Acest nivel, denumit „inteligență artificială generală” (AGI), a fost observat de o echipă Microsoft la sistemul OpenAI GPT-4.

Totul a început cu o cerință simplă: „Avem aici o carte, 9 ouă, un laptop, o sticlă și un cui. Te rog să îmi spui cum să le așez unele peste altele astfel încât să obțin o structură stabilă”.

S-ar putea să îți ia puțin să accesezi cunoștințele de geometrie, dar în cele din urmă vei răspunde carte, ouă, laptop, sticlă și cui.

ADVERTISING

În mod surprinzător, și cea mai recentă versiune a sistemului dezvoltat de OpenAI a răspuns la fel, după câteva informații adiționale, arată Popular Mechanics. „Pune laptopul deasupra ouălor, cu ecranul în jos și tastatura în sus. Laptopul va încăpea confortabil în spațiul descris de carte și ouă și suprafața lui plană și rigidă va oferi stabilitate pentru următorul strat”.

După această interacțiune și altele în care sistemul a demonstrat abilități de judecată similare, echipa de cercetare a Microsoft a scris un raport de 155 de pagini intitulat „Semne de Inteligență Artificială Generală: Primele experimente cu GPT-4".

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Studii anterioare ale cercetătorilor de la Stanford pe versiuni precedente ale GPT arătau că sistemul a evoluat la nivelul la care poate anticipa acțiunile interlocutorului. Însă nivelul AGI este un pas uriaș înainte. Practic, cercetătorii Microsoft spun că programul nu este chiar conștient de sine stătător, dar este aproape, fiind capabil să raționeze precum un om.

„Multe lucruri pe care credeam că nu le poate face le-a făcut”, a declarat, pentru New York Times, profesorul Sebastien Bubeck, de la Universitatea Princeton, co-autor al studiului Microsoft.

ADVERTISING

El a subliniat că a folosit o versiunea a GPT-4 înainte de a fi modificată de echipa OpenAI, după ce a remarcat o predilecție spre rasism a programului. Versiunea care este acum publică nu mai oferă chiar aceleași rezultate.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇