Incident de securitate la Autoritatea Electorală Permanentă: S-au scurs datele a 1.300 de experți electorali

Incident de securitate la Autoritatea Electorală Permanentă: S-au scurs datele a 1.300 de experți electorali

Autoritatea Electorală Permanentă a fost afectată de un incident de securitate informatică, dar Toni Greblă se fereşte să îl numească o breşă. Cert este că au fost scurse datele pentru 1.300 de persoane din corpul experților electorali, inclusiv adresa şi CNP.

Scurgerea de informații a fost raportată, vineri, Autorității Naționale de Supraveghere a Datelor cu Caracter Personal.

Experții electorali sunt cei care preiau cărțile de identitate ale alegătorilor și verifică dacă cetățenii au drept de vot, la intrarea într-o secţie.

Informaţiile personale ale acestor experţi au putut să fie accesate pe un mail nesecurizat, aşa cum a confirmat președintele AEP, Toni Greblă, pentru Hotnews.

ADVERTISING

Acelaşi Toni Greblă a declarat că săptămâna viitoare va dispune măsurile corespunzătoare în cazul persoanelor care se fac vinovate.

„Miercuri seara, până joi dimineața la ora 2, personalul AEP a fost angrenat în operațiunea de numărare și verificare a semnăturilor de la candidații pentru europarlamentare. Ultimul candidat a depus documentația la ora 23.00, miercuri noaptea. Joi dimineața, pentru că avem un calendar foarte strâns în care trebuie să facem o multitudine de activități, una din activități era să transmite în teritoriu lista experților electorali. Lista o trimitem în toate județele pe mailuri securizate”, a explicat Toni Greblă.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Dintr-o „eroare” într-un județ lista nu a fost trimisă pe mailul securizat, ci pe un alt mail.

„Timp de o oră a stat afișat și a putut să fie accesat de pe acest mail. Aproximativ 30 – 35 de persoane, unii au intrat de două ori, au putut să vadă lista. Nu știm dacă au fost luate capturi sau doar a fost accesată pagina”, precizează Greblă, care anunţă anchetă internă şi se fereşte să vorbească de o breşă de securitate.

ADVERTISING

„Nu este o breșă de securitate, numele sunt publice, doar datele cu caracter personal nu erau publice. Au apărut CNP-ul și domiciliul. Credem că acest mail a fost accesat de cei interesați să vadă dacă se regăsesc pe listă. Nu cred că cineva a făcut o captură ca să folosească datele cu caracter personal. Eu am obligația să anunț Autoritatea pentru Protecția Datelor cu caracter personal”.

Scuza: a fost o suprasolicitare a personalului, că "oameni suntem cu toții".

„A fost o suprasolicitare a personalului AEP, am stat până la 02.30 dimineața în ultima zi de depunere a candidaturilor. Poate ar trebui depuse candidaturile până la ora 17.00. Repet, regretăm acest incident. Este o întâmplare nefericită, nu cred că are o mare amploare”, a spus Toni Greblă, pentru HotNews.

Totuşi, şeful AEP va dispune măsurile corespunzătoare în cazul persoanelor care se fac vinovate.

"Incidentul de securitate cibernetică s-a produs din cauza neglijenţei unui funcţionar şi a lipsei de vigilenţă a altor doi-trei funcţionari care trebuiau să fie foarte atenţi la ce se transmite, în contextul în care tot personalul AEP-ului a plecat de la serviciu la ora 03:00 dimineaţa, pentru că, cu o seară înainte, au trebuit să verifice listele electorale ale candidaţilor pentru europarlamentare, care au venit să depună la BEC aceste liste, după ora 23:00", a aăugat Greblă, sâmbătă, într-o intervenţie telefonică la Digi24.

"Am deschis o anchetă, iar luni voi lua măsurile corespunzătoare împotriva persoanelor care au dat dovadă de neglijenţă în transmiterea acestui mail", a mai declarat Greblă, citat de Agerpres.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇