Ministrul Digitalizării, după atacurile hackerilor la spitale și Camera Deputaților: Se lucrează la o biblie a securității cibernetice

Ministrul Digitalizării, după atacurile hackerilor la spitale și Camera Deputaților: Se lucrează la o biblie a securității cibernetice

După atacurile cibernetice masive din ultima vreme la instituţii publice din România, autoritățile române lucrează împreună cu cei de la European Cyber Security Competence Center la un ghid, o biblie a securităţii cibernetice pentru administratorii sistemelor IT din sistemul public, a declarat, vineri, ministrul Digitalizării, Bogdan Ivan. De asemenea, el a dat detalii despre atacul cibernetic de la Camera Deputaţilor.

„Între timp a avut loc un alt atac pe infrastructura de sănătate şi, din acest punct de vedere, am spus-o, că în momentul de faţă urmează investiţii extrem de important în infrastructura de sănătate din România, 100 de milioane de euro.

ADVERTISING

Statul român se pregăteşte foarte clar, actualizând legislaţia, aducând noi linii de finanţare pentru tot ceea ce înseamnă infrastructura IT a statului român şi investind foarte clar, şi aici vorbesc atât de recomandările DNSC-ului, cât şi despre un cadru unitar la nivel naţional în materie de recomandare din partea statului român pentru fiecare entitate a autorităţilor publice locale sau centrale, în care se creează un ghid extrem de simplu în care toţi responsabilii pentru infrastructura IT trebuie să respecte nişte condiţii minime, de la schimbatul frecvent al parolelor până la modul în care se stochează anumite date, până la, poate, chiar un management al aplicaţiilor care pot să fie folosite pe dispozitivele de serviciu în sistemul informatic al autorităţilor publice din România”, a spus ministrul Bogdan Ivan.

ADVERTISING

El a precizat că se lucrează împreună cu cei de la European Cyber Security Competence Center pentru a pregăti acest ghid care să fie „ca o biblie a securităţii cibernetice, de bază pentru fiecare dintre administratorii sistemelor IT din spectrul public din România”.

În ce privește atacul de la Camera Deputaților, ministrul a menţionat că în momentul de faţă, se lucrează la scanarea sistemului.

ADVERTISING

„Din datele pe care le am, preliminare, pentru că încă nu s-a finalizat toată această procedură, cea mai mare parte a datelor a fost recuperată, ele având backup şi urmează în perioada următoare ca tot ce înseamnă sistemul informatic al Camerei Deputaţilor să fie cuprins într-un proiect de finanţare mai larg, pentru finanţarea securităţii cibernetice pentru mai multe instituţii publice - asta undeva în cursul anului 2024”, a spus Ivan.

Ministrul a arătat, referitor la atacul de la spitale, că în momentul de faţă, din informaţiile pe care le are, 62 de spitale din România care folosesc sistemul Hipocrate ca şi precauţie au fost deconectate de la internet şi funcţionează în regim închis, încapsulat, iar în perioada următoare se fac scanări la nivel naţional, scanări din punct de vedere tehnic, pentru a ne asigura că nu pot să existe breşe de securitate şi să fie afectate şi alte sisteme informatice ale altor spitale, care în momentul de faţă nu au ajuns să fie cunoscute nici instituţiilor, nici publicului larg.

Despre cei care au lansat acest atac asupra spitalelor, Bogdan Ivan a afirmat că ”sunt o organizaţie de criminalitate cibernetică care, la rândul ei, a solicitat şi o răscumpărare”.

”Este clar că noi nu negociem cu teroriştii”, a completat ministrul Cercetării.

Sistemul informatic al mai multor spitale din Bucureşti şi din ţară a fost luni ţinta unui atac cibernetic care le-a afectat activitatea curentă. Unităţile medicale nu au mai putut raporta serviciile medicale. Inițial au fost 18 spitale în această situație, iar ulterior s-au mai adăugat 5.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇