Facebook şi Twitter au desfiinţat mai multe reţele de dezinformare, care aveau ca ţintă SUA şi alte 16 ţări

Facebook şi Twitter au desfiinţat mai multe reţele de dezinformare, care aveau ca ţintă SUA şi alte 16 ţări

Facebook şi Twitter au anunţat, joi, că au desfiinţat mai mult de 12 reţele de dezinformare de pe platformele lor, folosite de grupuri politice şi susţinute de state din mai multe ţări pentru a-i induce în eroare pe utilizatori.

Cele două companii au precizat în comunicate separate că au identificat şi suspendat peste 3.500 de conturi, care foloseau identităţi false şi alte comportamente înşelătoare pentru a răspândi informaţii false sau înşelătoare, transmite Reuters.

Reţelele aveau ca ţintă utilizatori dintr-un număr mare de ţări, inclusiv din Statele Unite, unde oficialii avertizaseră că guverne străine încearcă să influenţeze rezultatul alegerilor prezidenţiale din 3 noiembrie.

ADVERTISING

În trecut, companiile din sectorul mediei sociale au colaborat cu autorităţile americane pentru urmărirea şi dezmembrarea campaniilor de influenţare politică ce aveau ca ţintă alegătorii americani, care au fost atribuite unor state străine, notabil Iranului şi Rusiei.

Teheranul şi Moscova au negat în repetate rânduri acuzaţiile.

Măsurile anunţate joi au fost luate împotriva unor reţele cu anvergură globală, dincolo de alegerile din SUA. Operaţiunile aveau ca ţintă cel puţin alte 16 ţări, de la Azerbaidjan la Nigeria şi Japonia, potrivit Facebook şi Twitter.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Cum știm când fake news-ul vine de la China și de ce l-a înlocuit Gates pe Soros la facerea relelor. Bonus: cine pe cine plătește să aibă Covid-19 - Interviu

Twitter a arătat că cele cinci reţele suspendate aveau legături separate cu grupuri asociate guvernelor din Iran, Arabia Saudită. Cuba, Thailanda şi Rusia.

Facebook a anunţat că a suspendat 10 reţele, dintre care pe unele le-a identificat public anterior. Reţelele aveau legături proponderente cu grupuri politice care aveau ca ţintă audienţe interne, a arătat compania, între acestea fiind armata din Myanmar şi aripa tânără a partidului de guvernământ din Azerbaidjan.

ADVERTISING

Facebook a eliminat o reţea de conturi pro-Trump administrate din România

”Campaniile înşelătoare de acest tip provoacă probleme complexe prin estomparea liniei de demarcaţie între o dezbatere publică sănătoasă şi manipulare”, a declarat Nathaniel Gleicher, director pentru politici de securitate cibernetică la Facebook.

Cum funcţionează manipularea

Facebook a interzis, de asemenea, o firmă de marketing din SUA numită Rally Forge, despre care a spus că a lucrat cu organizaţia de activism conservator Turning Point USA şi cu o organizaţie autoproclamată de mediu numită Inclusive Conservation Group.

Conturile controlate de Rally Forge au încercat să influenţeze conversaţiile publice în jurul evenimentelor prin inundarea secţiunii de comentarii a articolelor publicate de instituţii de presă importante, a spus Facebook.

Washington Post a raportat că Turning Point USA a fost responsabilă pentru o campanie de mesagerie politică ”asemănătoare spamului”, care a pompat 4.500 de tweeturi cu conţinut identic. La acea vreme, Twitter a suspendat 20 de conturi şi Facebook a anunţat că va investiga activitatea.

Turning Point a spus că acuzaţiile sunt legate de o entitate separată. ”Greşeala a fost semnalată echipei de comunicare a Facebook”, se afirmă într-un comunicat.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇